Tjedan zdravlja

Tjedan zdravlja

Objavljeno, 9. travnja 2021.

Djetinjstvo je razdoblje najintenzivnijeg rasta i razvoja i vrijeme u kojem se postavljaju temelji zdravlja. Vrtić je okruženje koje u tome ima veliku ulogu. U vrtiću se jede, trči, skače, pjeva, stvara prijateljstva, spava, crta, priča priče… To je vrijeme prvih prijateljstava, ljubavi, prvih pobjeda i poraza, vrtić je mjesto gdje se igra i uči te stvaraju temelji za cijeli život. Zato se i naš vrtić ove godine, na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uključio u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja (7. travnja) proslavom Tjedna zdravlja u vrtiću koji se održao od 6. do 9. travnja 2021. provedbom brojnih aktivnosti. Tjedan zdravlja pokrenut je kako bi zajedno s djecom i obiteljima osvijestili važnost očuvanja zdravlja od najranije dobi i naučili nove načine kako djeci približiti zdrave navike.

Svaki dan tematski je bio usmjeren prema jednoj od zdravih navika i imao je svoj zanimljiv naziv: Uskočimo U Utorak, Super zdrava Srijeda, Čuvajmo Čistu vodu u Četvrtak i Probdijmo Pospani Petak.

A evo kako se ovaj tjedan obilježio u svim našim odgojnim skupinama:

U utorak, 06.04. počeli smo sa svjesnosti o važnosti kretanja te zaključili da smo od svakodnevnog vježbanja zdravi i jaki.

Nakon tjelovježbe i razgibavanja svih mišićnih skupina u svojim sobama, vrtićke skupine „Ribice“, „Cvjetići“ i „Leptirići“ izašli su u hol vrtića gdje ih je čekao poligon prepreka koji su morali proći. Bilo im je jako zabavno, a nekima i izazovno. Zaključak koji smo donijeli je da smo od svakodnevnog vježbanja zdravi i jaki.

Oni malo manji u jaslicama, u skupini „Bubamare“ su odradili svoju jutarnju tjelovježbu i pokretnom igrom „Idemo loviti lavove“ još se bolje razgibali. Oponašali su različite pokrete te tako razgibavali mišiće lica i usta, a i pokušali su pomoću svojeg tijela proizvoditi zvukove (pljeskanje, lupanje, pucketanje) te tako razgibati i prstiće, dlanove, stopala. I njih je na kraju čekao poligon prepreka koji su odlično savladali.

„Srčeka“, naša najmlađa skupina, igrali su igru „Zečići u lovu na mrkve“ u kojoj su morali uhvatiti balon koji je imao  mrkvu, a sve to uz zečje skokove.  Od spužvastih elemenata odgojiteljica je složila poligon kojim su bez problema prolazili. Na kraju su sakupljali loptice u kutije koje su bile sakrivene po sobi.

Srijeda, 07.04. je bio dan posvećen zdravoj prehrani.

Svoj zdravi dan „Srčeka“ su započela promatrajući, imenujući, a na kraju i degustirajući zdrave namirnice (voće, povrće, sjemenke…). S tim su se namirnicama upoznavali kroz sva osjetila i tako istraživali okusom, dodirom, njuhom. Odgojiteljice su im pripremile plakate sa zdravim i nezdravim namirnicama koje su kroz dan promatrali i imenovali.

„Bubamare“ su prije doručka promatrale, grupirale i imenovale ponuđeno plastično voće i povrće. Jako ih je interesirala izrada piramide zdrave prehrane, no najveću pažnju izazvala je izrada soka od naranče. Za kraj su radili grafomotoričke vježbe na temu „Voće i povrće“.

„Ribice“ su nakon tjelovježbe uz pjesmu „Volim se gibat, gibat“ igrali igru „U restoranu zdrave hrane“ gdje su naručivali kod konobara samo zdravu hranu. Bili su im ponuđeni i katalozi pa su morali izrezivati zdrave namirnice.

„Cvjetići“ su aktivnost započeli veselom pjesmicom o povrću uz ples i pokret. Slijedila je zabavna igra kockama „Sretan-tužan“ u kojoj su djeca imenovala i opisivala namirnice te isto tako imenovala i osjećaje; kako se naše tijelo „osjeća“ kada jedemo puno zdrave ili nezdrave hrane. Djeca su se prisjetila i piramide zdrave hrane kroz didaktičku igru te ponovila vrste voća i povrća kroz likovne aktivnosti.

U uvodnom razgovoru djeca odgojne skupine „Leptirići“ govorila su o vrstama namirnica koje poznaju. Dotaknuli su se voća, povrća, mesa, mliječnih proizvoda, tjestenine, slatkiša…

Djeca znaju razliku između zdrave i nezdrave hrane, ali se često ne pridržavaju toga pa jedu puno slatkiša, industrijske hrane, gaziranih sokova…

Današnjim aktivnostima željeli smo utvrditi znanje u poznavanju vrsta namirnica i kroz vježbe krupne motorike poraditi na motoričkoj spretnosti djece kao i poticati spoznaju o biranju kvalitetnijih i hranjivijih namirnica.

Najprije su se podijelili u dvije ekipe kako bi potaknuli natjecateljski duh. Onda je svako dijete trebalo otrčati do kutije s plastičnim namirnicama (voće, povrće, meso, kruh) odabrati nešto od voća ili povrća te se vratiti na početnu poziciju i razvrstati namirnica u odgovarajuće polje. Uz to potrebno je bilo napraviti i kolut naprijed i naravno biti brži od protivničke ekipe.

Obzirom da smo još u uskršnjem vremenu, druga igra je bila modificirani lov na jaja. Umjesto pisanica i čokoladnih jaja, na plastičnim jajima bile su sličice zdravih i manje zdravih namirnica. Sva jaja bila su prekrivena čašama. Na početku staze bilo je potrebno “zarolati” tijelo, potom otrčati do poklopljenih čaša, pronaći jaje, vratiti se na početnu poziciju i jaje razvrstati na odgovarajuće mjesto.

Obje igre su se više puta ponavljale na zahtjev djece, a rezultat je bio odlična zabava, tjelovježba i učenje o zdravoj hrani.

Četvrtak, 08.04. je dan kada „slavimo“ čistu vodu.

„Leptirići“ su svoj „vodeni dan“ započeli plesom vode te uz skladbe „Vltava“ i „The sea for the piano“ tijelom pokušali prikazati ono što čuju u skladbi, kako voda teče, kaplje.
Razgovarali su o tome kakvih sve voda ima, da li stoje ili teku, kakva su sve stanja vode, što možemo učiniti da bi vode oko nas ostale čiste i bistre. Posvetili smo pažnju ekološkoj „noti“ pa smo uz slikopriču „Pismo iz Zelengrada“ zaključili da se sve rijeke, mora, potoci moraju održavati čistima i bez smeća. Uz razne igre (utrkivanje kapljica, prolaz kroz valove, sviranje po ksilofonu) te likovnom aktivnosti slikanja vodom odali smo počast vodi.

Na temu „Voda“ sa „Cvjetićima“ se razgovaralo o tome gdje se sve susrećemo s vodom te u kakvim je ona sve oblicima. Za to im je poslužila slikovnica „Tajne i zgode nestašne vode“.
Razgovarali su i o higijeni te su ponovili veselo pranje ruku uz pjesmicu o važnosti vode koja traje 30 sekundi koliko nam je i potrebno za temeljito pranje ruku.
Djeca su se zabavila uz imitativnu igru pranja voća i povrća u kutiću kuhinje.  Nakon toga je slijedila aktivnost „Voda s okusom“ gdje su djeca istraživala razne varijante vode s različitim komadićima voća. Najveći interes bio je kod promatranja kako se voda iz tekućeg stanja može pretvoriti u led, a kada zakuha isparava poput nekog duha.
Ovu zanimljivu priču o vodi završili su zabavnom pokretnom igrom „Tečem-stojim“.

„Ribice“ su aktivnosti započele tjelovježbom uz glazbu Carla Orffa i oponašanjem kretanja vode i zvukova vode . Najviše im se svidjela igra kupanja životinja s farme, a završili su pokretnom igrom „Tečem- stojim“.

Svima vrlo draga aktivnost, prelijevanje vode, danas se održala u skupini „Bubamare“. Djevojčice i dječaci su okupali bebe koje se nalaze u njihovoj sobi. Pokus „Od čega bježe bakterije“ koji je odgojiteljica napravila pomoću papra, vode i sapuna jako je zainteresirala naše jasličare. No, tu nije bio kraj, miješale su se voda i boja i radio  pokus topljenja u vodi te kako nastaje lava.

Naši jasličari u „Srčekima“ su bila vrijedna i u kadicama oprala svoje igračke.  Odgojiteljica je napravila eksperiment gdje je pomoću slamke pomiješala vodu, šampon i temperu  pa su svi s uzbuđenjem uočavali kako se voda mijenja.

Posljednji dan u tjednu, 09.04. bio je vrlo pospan i opušten jer smo odmarali tijelo.

Ovaj smo petak pokušali provesti što opuštenije kako bi naglasili da je za potpuno zdravlje tijela potreban i kvalitetan san.

„Srčeka“ su za početak pričali i čitali priče za laku noć, a i pomoću zvjezdica na štapiću uspavljivali su plišanog medvjedića. Kako bi počinak medvjediću bio što ugodniji, za kraj su pjevali „Blistaj, blistaj zvijezdo mala“.

Nešto malo intenzivnije, svoj su dan započeli u odgojnoj skupini „Bubamare“.  Oni su kroz pokretnu igru oponašali različite pokrete koje radimo kad nam se spava ili kad se probudimo, poput zijevanja, protezanja. Imitativnom igrom spremali su medvjediće za spavanje i sakupljali ono što im treba za spavanje; tu su se našli  jastuci, pidžame, priča za laku noć. Mekani kutić pretvorili su u kutić za odmor gdje su nakon raznih uspavanka i čitanja slikovnice „Miffyn san“ malo odmorili.

„Ribice“ su svoj pospani petak započele razgovorom o važnosti spavanja i odmora. Memory karticama došli su do toga što je sve potrebno za odmor. Odgojiteljica je napravila plakat pa su razvrstavali slike za sve ono što nam je potrebno, odnosno ono što nije potrebno za spavanje. Vježbama opuštanja gdje su uz laganu glazbu duboko disali i podizali maramicu završili su svoj „Pospani petak“.

Nakon razgovora o tome na koje se načine naše tijelo može umoriti te kako je dnevni odmor i spavanje važno za naše zdravlje, „Cvjetići“ su odigrali igru „Opuštanje“. Uz laganu, opuštajuću glazbu legli su na strunjače i duboko disali podižući maramicu. Djeca su nakon toga uživala u igri „Zvukovi“ gdje su pomoću čarobnog štapića i čarobne vrećice uočili da postoje glasni, bučni zvukovi te tihi i lagani zvukovi koji su nam potrebni kako bi se naše tijelo odmaralo. „Kako se spremamo na spavanje i odmor“ bila je tema na koju su se „Cvjetići“  likovno izražavali.

I „Leptirići“ su se za opuštanje pripremali tjelovježbom kako bi uvidjeli razliku između brzog i onog sporijeg tempa života. Svi su zajedno legli i uz opuštajuću glazbu umirili tijelo kako bi poslušali meditativnu priču „Slonić koji je puno plakao“. Nakon priče u opuštenoj atmosferi prisjetili su se svega što su naučili kroz tjedan; o važnosti kretanja, zdravoj prehrani, čistoj vodi te kvalitetnom snu i odmoru.

 

Bio je ovo stvarno tjedan bogat zanimljivim aktivnostima, ali i nadasve poučan za sve sudionike ove hvalevrijedne inicijative HZJZ-a.

 

Bogatu fotogaleriju možete pogledati na sljedećem linku:

Tjedan zdravlja u našem vrtiću