Vuzmeno kolo

Vuzmeno kolo

Objavljeno, 5. travnja 2021.

 Nakon duge i pokorničke korizme u kojoj se nisu organizirale nikakve svečanosti, svadbe, zabave i slični događaji na kojima bi se plesalo i veselilo, jedva se dočekao Uskrs, koji je osim vjerskog značenja mladima bio drag i zbog još jedne stvari. Dan nakon Uskrsa, koji se obavezno provodio u krugu obitelji, na Uskrsni ponedjeljak mladići i djevojke su se nakon svete mise okupljali na većim raskršćima u selu te plesali vuzmeno kolo. Bila je to prilika da se vide i susretnu simpatije te se razmjene pisanice s prijateljicama i prijateljima, ali i onima koji su potajno ili javno bili zaljubljeni. To darivanje i plesanje je pokazivalo tko su budući mladenci čije će se svadbe održati do kraja godine. Kola su se plesala pod budnim okom roditelja, u najljepšim i najsvečanijim opravama koje su djevojke i momci imali.

 

Tradicionalno “Vuzmeno kolo”, koje se godinama na Uskrsni ponedjeljak plesalo i u Virju, nažalost se niti ove godine, zbog već poznate situacije, neće održati. No, naše najstarije vrtićance to nije omelo pa su tako vrijedno učili i vježbali kako bi još jednom pokazali što znaju i ostali vjerni tradiciji.

Djeca odgojne skupine “Leptirići” uspjeli su prikazati djelić tih običaja te vrlo uspješno naučili tradicionalnu virovsku pjesmu “Višnjica je rod rodila” koja se pjevala i plesala upravo na vuzmenom kolu.

Velika im hvala što su nas na svoj način vratili u neka starija vremena, a hvala i odgojiteljicama Ani i Ivi koje su pomogle djeci u pripremama.