Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno, 13. studenoga 2020.

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige (15.10. – 15.11.) sve su odgojne skupine posvetile malo veću pažnju slikovnicama, knjigama i aktivnostima koje su vezane uz knjige. Iako je ovaj Mjesec hrvatske knjige malo drugačiji od prijašnjih, pokušali smo, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zadržati onu konstantu odlaska u knjižnicu i primanja bar jednog gosta.

Počinjemo od onih najmlađih, Srčeka, koji su vrijedno listali slikovnice i pažljivo slušali što im odgojiteljice čitaju. Za njih je posebno važno upoznavanje sa slikovnicama, knjigama te usađivanje navike čitanja.

Bubamare su također puno čitale, a svoj projekt „Boje“ pokušale su uklopiti u ovaj poseban mjesec. Izrađivali su svoju knjigu s osnovnim bojama pa se tako u knjizi nalaze po nekoliko žutih, plavih, crvenih i zelenih predmeta. Svoju će knjigu nastaviti nadograđivati kroz cijelu pedagošku godinu.

Ribice su proučavajući priče i slikovnice iz ruksaka „Ribice čitaju“ upoznali pojedine životinje koje žive na farmi te kroz dječje likovne aktivnosti popunjavali veliku „Knjigu o veseloj farmi“ koju su sami izrađivali i koju će nadopunjavati kroz godinu. Oni su također uklopili svoj projekt „Životinje“ u ovaj mjesec knjige.

Cvjetići su sa svojim ruksakom „Cvjetići čitaju“ posjetili Narodnu knjižnicu Virje te odabrali slikovnice za skupinu. Po dolasku u vrtić čitali su priče po odabiru djece uz prepričavanje i ilustraciju. Izrađivali su i slikopriču „Ježić Iglić i rano ustajanje“ za koju su djeca sama crtala likove iz priče. Kako bi ujedno obilježili i jesen, izradili su i slikovnicu „Jesenska košarica“ uz bojanje bojanke i crtanje jesenskih plodova.

Leptirići su pak u knjižnici imali čast poslušati priču „Kako je zeko zavolio knjižnicu“ koju potpisuje naša knjižničarka Ivanka Ferenčić Martinčić. Ova slikovnica još uvijek nije imala svoju službenu premijeru pa su se osjećali vrlo počašćeno što su je čuli među prvima. Pozorno su slušali o čemu se u knjizi radi te su na taj način ujedno ponovili i pravila ponašanja u knjižnici. Na povratku u vrtić kroz imitativnu igru te igrom s različitim rekvizitima i oni su bili mali knjižničari.

Kao šećer na kraju mjeseca posvećenog knjizi došla nam je školska knjižničarka Đurđica Krčmar Zalar koja nam je na našem igralištu priredila pravu poslasticu. Odjevena u vilu pričopričalicu pročitala nam je vrlo prigodnu priču „U gostima“, a kao prava pristojna gošća donijela nam je i poklone. Hvala joj na tome!
Nažalost, ovoga puta djeca se nisu mogla okupiti oko nje i slušati priču, ali su i sa sigurne udaljenosti ipak uživali u svakoj pročitanoj riječi i na taj način razvijali svijest o važnosti i prisutnosti knjige u svakodnevnim životnim situacijama.