Sveti Martin – zaštitnik naše župe

Sveti Martin – zaštitnik naše župe

Objavljeno, 11. studenoga 2020.

U odgojnim skupinama “Ribice” i “Cvjetići” ovih dana je kroz vjerske aktivnosti djeci približen život svetog Martina – zaštitnika naše župe i Općine.

Ribice su tako najprije pogledale animirani film o svetom Martinu, a potom i video scenskog prikaza “Dobročinstva sv. Martina” u izvedbi mještovite odgojne skupine “Leptirići”. Nakon što su ih nagradili pljeskom dobili su zadatak obojati bojanku svetog Martina i njegov plašt te su s nestrpljenjem prionuli na rad. Video je svakako bio i poticaj za imitativnu igru u kojoj su izmjenjivali uloge i glumili sv. Martina i prosjaka.

Cvjetići su također na početku aktivnosti odgledali animirani film i video scenskog prikaza koji im se posebno svidio jer su to izveli njihovi prijatelji.  Motiv za likovni izričaj bio je, naravno, sveti Martin i to su učinili najprije vodenim bojama kako bi dobili izgled vitraja. Zajedničkim su pak snagama napravili veliki plašt svetog Martina kojeg su obojali temperom. Ostatak dana su proveli u imitativnoj igri i zaista uživali u tome.

Cilj priča o svetom Martinu, kao i sve provedene aktivnosti, bio je razviti kod djece sposobnost empatije i poticati ih na međusobnu solidarnost.

Kao završetak aktivnosti dječici su podijeljene sličice svetog Martina koje su ponijeli kući kako bi ih štitio i podsjećao na još jedan lijepi dan u vrtiću.