I u mom Virju Vukovar svijetli

I u mom Virju Vukovar svijetli

Objavljeno, 17. studenoga 2020.

Od ove je godine 18.11., Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, državni blagdan i neradni dan, ali mi smo i ove godine, prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, odali počast i sudjelovali u činu paljenja svijeća „I u mom gradu Vukovar svijetli“ dan ranije, 17.11.2020..

Djeca mješovitih odgojnih skupina „Ribice“, „Cvjetići“ i „Leptirići“ sa svojim su odgojiteljicama prošetala do župne crkve gdje su pod križem zapalili lampaše i izmolili molitve Oče naš, Zdravo Marija i Slava Ocu i tako na dostojanstven način i s poštovanjem odali počast svim znanim i neznanim žrtvama te zahvalili na slobodi u kojoj danas živimo.

Osim paljenja svijeća, „Ribice“ su, na njima primjeren način, razgovarale o domovini, vodenim bojama su bojali svjećice, a zatim izradili i veliku svijeću kolaž tehnikom.

„Cvjetići“ su razgovarali o našoj domovini, kako se zove, kako izgleda hrvatska zastava te jesu li ikad čuli za Vukovar i što se sve tamo događalo. Slušali su himnu „Lijepa naša“ i pjesmu „Moja domovina“, bojali hrvatsku zastavu i grb te mozaikom od kolaža izrađivali veliku zajedničku svijeću za naš Vukovar.

„Leptirići“ su također izrađivali hrvatsku zastavu, razgovarali o Vukovaru i simbolu Vukovara, vodotornju. Neka su djeca spomenula da su i njihovi djedovi i očevi sudjelovali u ratu te branili Vukovar i vodotoranj. Ilustracijama vodotornja, hrvatske zastave te svojeg poimanja događanja u Vukovaru i oni su dali svoj doprinos ovome posebnom danu.