Međunarodni dan medicinskih sestara

Međunarodni dan medicinskih sestara

Objavljeno, 13. svibnja 2022.

Međunarodni dan medicinskih sestara tradicionalno se obilježava 12. svibnja, a datum obilježavanja vezan je uz rođendan Florence Nightingale (1829. – 1910.), medicinske sestre rođene u Engleskoj, koja je postavila temelje modernog sestrinstva uspostavom prve sestrinske škole te se smatra osnivačicom moderne njege.

Ove se godine Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava pod sloganom „Snaga je u zajedništvu“ i podsjeća nas na važnost i ulogu sestrinstva kao jednog od najplemenitijih zanimanja.

Kako bi djeci približile ovo zanimanje odgojiteljice su djeci pripremile razne didaktičke igre te su s njima razgovarale o tome što i gdje medicinske sestre rade te kakvu odoru imaju. Djeca su se igrala imitativnih igara u kojima su uživala, kao i u likovnim aktivnostima vezanim uz ovu temu.

Osim toga vrtić je posjetila i medicinska sestra (naša vrtićka mama) Renata Gregar, stručna prvostupnica sestrinstva, koja je u našem holu pripremila malu „vrtićku ambulantu“ te je djeci kroz igru približila instrumente s kojima svakodnevno radi: pribor za vađenje krvi, „strašne“ injekcije, flastere za ozljede, toplomjere, pribor za inhalaciju, stetoskop i ostali djeci zanimljiv medicinski pribor. Razgovarala je s djecom o svojem zanimanju, ali i važnosti higijene te redovitog pranja ruku u prevenciji bolesti. Također je one malo starije uputila na važne brojeve telefona koje moraju dobro upamtiti i što sve moraju napraviti ako se nađu u situaciji da je nekome potrebna brza medicinska pomoć. Djeca su se i sama okušala u ulozi medicinske sestre koristeći se injekcijama te stetoskopom kako bi jedni drugima provjerili rad pluća i srca. Na kraju je medicinska sestra svakom djetetu nalijepila i mali flaster, stavila mrežicu ili „bolno mjesto“ omotala zavojem kao podsjetnik na zanimljivo i poučno provedeno vrijeme u našoj „vrtićkoj ambulanti“.

Od srca zahvaljujemo mami Renati Gregar koja je djeci približila svoje zanimanje i na taj način olakšala djeci da njihovi budući susreti s medicinskim djelatnicima prođu bez straha.

Također i svim medicinskim sestrama čestitamo njihov dan te zahvaljujemo na trudu i brizi koje svakodnevno pružaju svojim pacijentima!