Edukacija djelatnika vrtića o načinima pružanja prve pomoći

Edukacija djelatnika vrtića o načinima pružanja prve pomoći

Objavljeno, 23. listopada 2023.

I ove je pedagoške godine održana edukacija za sve djelatnike vrtića o načinima pružanja prve pomoći. Tako su, u ponedjeljak, 23. listopada 2023., djelatnice Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije održale edukaciju s ciljem ponavljanja stečenih, ali i usvajanja novih znanja o pružanju prve pomoći. Liječnica Valerija Bartolić te stručne prvostupnice sestrinstva Renata Gregar i Ivana Pavunić osvijestile su nas zašto je važno poznavati postupke kojima možemo pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi ili djetetu te kako u iznimnim situacijama reagirati na odgovarajući način do dolaska stručne medicinske pomoći.

Djelatnici vrtića kroz praktični su dio upoznati o tome kako postupiti u trenutcima kada osoba ili dijete ostanu bez svijesti, prestanu disati, imaju epileptički napadaj, konvulzije ili se guše manjim predmetima. Liječnica je demonstrirala masažu srca kojom se može pomoći osobi kada prestane disati, do dolaska hitne medicinske pomoći. Za demonstraciju masaže srca poslužile su lutke za edukaciju medicinskih postupka. No da bismo u stvarnosti znali kako reagirati u slučaju da je pomoć potrebna djetetu mlađe dobi, imali smo i malog pomagača – Davida Gregara, koji je strpljivo i hrabro pomogao liječnici prilikom demonstracije. Stručne prvostupnice sestrinstva objasnile su u kojim trenutcima ćemo unesrećenu osobu staviti u bočni položaj. Demonstrirale su i objasnile na koji način ćemo to učiniti, posebno s osobama koje su veće i/ili teže od nas samih.

Ovom stručnom edukacijom liječnica i stručne prvostupnice sestrinstva osvijestile su djelatnike o uočavanju prvih simptoma određenih zdravstvenih stanja djece te navele na koje načine mogu reagirati bez panike i spasiti nečiji život.