Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u suradnji s Narodnom knjižnicom Virje

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u suradnji s Narodnom knjižnicom Virje

Objavljeno, 27. listopada 2023.

Glasno čitanje djeci od najranije dobi pridonosi socio-emocionalnom sazrijevanju, potiče ljubav prema čitanju te utječe na razvoj pismenosti i jezika. Djeca kojoj se svakodnevno čita brže se razvijaju, pokazuju veći interes za svoju okolinu te imaju bolje komunikacijske vještine. S obzirom na to, svi oni koji sudjeluju u djetetovu odgoju i obrazovanju imaju značajnu ulogu u poticanju i razvoju čitanja kod djece.

U vrtiću i ove pedagoške godine obilježavamo Mjesec hrvatske knjige u suradnji s Narodnom knjižnicom Virje. Početkom mjeseca posjetila nas je naša draga i dugogodišnja suradnica, knjižničarka Ivanka Ferenčić Martinčić, ravnateljica Narodne knjižnice Virje. Knjižničarka je donijela čarobni bibliokofer prepun slikovnica. Djeca jasličkih skupina pokazala su velik interes za istraživanje i prelistavanje tih slikovnica. Čitanje odabranih slikovnica potaknulo ih je na maštu i znatiželju. Djecu vrtićkih skupina knjižničarka je ugostila u Narodnoj knjižnici Virje gdje su istraživali prostor, poslušali priču te sudjelovali u zanimljivim aktivnostima. Knjižničarka im je za uspomenu poklonila slikovnice koje će pročitati u vrtiću.

U narednim ćemo danima prigodnim aktivnostima nastaviti obilježavati Mjesec hrvatske knjige. Mlađa jaslička skupina „Srčeka“ sa svojim će odgojiteljicama čitati priče o životinjama te tako započeti rad na projektu. Starija jaslička skupina „Bubamare“ svoju će šetnju „produžiti“ do Narodne knjižnice Virje i vratiti posuđene knjige iz bibliokofera, a to će ujedno biti i njihova prva posjeta knjižnici. „Ribice“ i „Cvjetići“ će s odgojiteljicama izrađivati kreativne i poučne slikovnice, što će znatno unaprijediti njihova znanja, sposobnosti i vještine, posebno zato jer će slikovnice obuhvatiti teme njihovih projekata u skupinama. „Leptirići“ su prošli tjedan obogatili svoju sobu dnevnog boravka tako što su oformili centar knjižnice. Sva djeca iz skupine donose svoje najdraže slikovnice koje će u narednim danima čitati sa svojim odgojiteljicama.