Dječji tjedan

Dječji tjedan

Objavljeno, 7. listopada 2022.

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci s ciljem promicanja dječjih prava i njihovog položaja u društvu. U tjednu od 3. – 7. listopada 2022. sve odgojne skupine su se zanimljivim aktivnostima uključile u obilježavanje ovog važnog tjedna.

Najmlađi polaznici vrtića, djeca mlađe jasličke odgojne skupine „Srčeka“ su unatoč zahtjevnom razdoblju prilagodbe na jaslice uspjela obilježiti Dječji tjedan. Prvo su uz svoje odgojiteljice pjevali pjesmicu „U Virju nam je kućica…“, nakon čega su imali svoje prvo likovno izražavanje flomasterima i vodenim bojama. Prvi zajednički rad su ponosno izložili u prostoru garderobe.

U starijoj jasličkoj odgojnoj skupini „Bubamare“ tjedan je bio ispunjen različitim likovnim i stvaralačkim aktivnostima, izradili su stablo prijateljstva, ocrtavali dlanove uz važne poruke o pravima djeteta, pričali su priče, igrali se i zabavljali. Posebno ih je razveselio „Krug prijateljstva“ kada su se u krug držali za ruke te izgovarali imena svojih najboljih prijatelja. Sve ovakve aktivnosti povezuju djecu, stvaraju im sigurnost i zadovoljstvo te pružaju osjećaj prihvaćenosti. Vrijedne ručice Bubamara izradile su likovne radove kojima su ukrasili panoe u garderobi kako bi istaknuli dječja prava koja oni u svojoj dobi mogu razumjeti, jer djeca imaju pravo: igrati se, vježbati, učiti razne pjesmice i brojalice, pravo na prijatelje, odmor, spavanje, utjehu, zagrljaj…

Djeca mlađe odgojne skupine „Ribice“ sa svojim su odgojiteljicama razgovarala o dječjim pravima, obitelji, osjećajima, najdražoj igri, što vole raditi u vrtiću, što s roditeljima i braćom kod kuće. Potaknuta razgovorom, djeca su izradila „Drvo prijateljstva“ otiscima svojih dlanova te su tako na simboličan način doprinijeli osjećaju zajedništva u skupini. Isto tako, djeca su izradila plakat na temu „Svako dijete ima pravo na…“ te su došla do zaključka koje su to stvari djeci najbitnije – ljubav, siguran dom i obitelj, igra i prijatelji te zdrava hrana. Pjevale su se razne prigodne pjesmice poput „Što se u vrtiću radi“, „Kad si sretan“, a za kraj ovog veselog tjedna djeca su zasukala rukaviće te napravila veliki zajednički crtež prepun veselih motiva.

U srednjoj odgojnoj skupini „Cvjetići“ djeca su uz pomoć knjige „Život kao moj“ stekla spoznaju o tome koja im prava pripadaju. Neka od tih prava – pravo na obitelj, dom, ljubav, igru i slobodu izražavanja, djeca su prikazala kroz likovne aktivnosti. Vođeni motom „Ljubav djeci prije svega“ djeci su kroz cijeli tjedan nuđene razne pokretne igre, pjesme, stihovi i priče u kojima su svi zajedno itekako uživali.

S djecom starije odgojne skupine „Leptirići“ provodile su se aktivnosti vezane uz Međunarodni dan starijih osoba, Međunarodni dan djeteta, tematske rasprave o dječjim pravima, važnosti obitelji i prijatelja u životu svakog djeteta. Djeca su se likovno izražavala na temu djedova i baka, vodenim bojama oslikavala svoje kućice i crtala u njoj obitelj, izradili su i zajednički likovni rad crtajući najbolje prijatelje te plakat s dječjim pravima o kojima su cijelog tjedna pričali.