Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Objavljeno, 12. listopada 2022.

Svake godine sredinom mjeseca listopada obilježavaju se Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje koji su povezani i sa Svjetskim danom hrane (16. listopada).

Uoči spomenutih dana djeca svih odgojnih skupina proučavala su fotografije raznih pekarskih proizvoda, promatrala jesenske plodove, sjemenke, različite vrste brašna te se likovno izražavala različitim likovnim tehnikama i materijalima. Djeca su se okušala i u miješenju tijesta te manipuliranju, modeliranju i ukrašavanju istog iz čega su proizašli zanimljivi vrtićki pekarski proizvodi. Srednja odgojna skupina „Cvjetići“ ugostila je u skupini i mamu Marinu Cvetković koja je zajedno s njima zamijesila, oblikovala i ispekla veliku i lijepu pogaču.
Sve vrtićke skupine su i kroz vjerske aktivnosti obilježile ovaj poseban dan. Djeca su zahvalila Bogu stvoritelju na svim dobročinstvima i kroz aktivnost spoznala važnost kruha za sve ljude.

12. listopada 2022. vrtić je nakon dvije godine posjetio vlč. Marijan Kovačić i zajedno s djecom i djelatnicima svečano obilježio sam Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. S djecom je popričao o tome kako nastaje kruh, zašto je on važan i istaknuo da svi moramo biti zahvalni što ga možemo blagovati te da se u svojim molitvenim zahvalama moramo sjetiti one djece koja su nažalost gladna i nemaju toliko hrane kao mi. Nakon molitve i blagoslova izloženih pekarskih proizvoda, djeca srednje i starije vrtićke skupine otpjevala su prigodne vjerske pjesmice.

Za kraj proslave Dana kruha svi su se počastili ukusnim blagoslovljenim proizvodima.