Zanimljivim radionicama obilježili smo Svjetski dan kuhara i Svjetski dan jabuka

Zanimljivim radionicama obilježili smo Svjetski dan kuhara i Svjetski dan jabuka

Objavljeno, 22. listopada 2019.

U utorak, 22.10.2019., u našem smo vrtiću obilježili Svjetski dan kuhara i Svjetski dan jabuka koji se inače obilježavaju 20.10. svake godine. Tom su nas prilikom posjetili članovi Udruge kuhara Koprivničko-križevačke županije Marina Paleka, promotorica kulinarstva Podravke i posebno dragi prijatelj našeg vrtića, Dražen Đurišević, voditelj promocije kulinarstva Podravke. Oni su s predsjednicom Društva žena Virje, Jasnom Šignjar, djeci pokazali kako se izrađuje tradicionalni podravski kolač. Naravno, radi se o svima dobro poznatoj mazanici, kolaču koji se u prošlosti, osim u Virju, izrađivao diljem Podravine te ga je zato Ministarstvo kulture zaštitilo kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske i to pod nazivom „Podravska mazanica“.

Naši su gosti s djecom ponajprije razgovarali o glavnim sastojcima ovog kolača, potom su zamijesili tijesto i ostavili ga da kratko odstoji. Djeca su uz pomoć odgojiteljica ogulila i naribala jabuke te su ih uz stručno vodstvo rasporedili po razvaljanome tijestu, posipali ih šećerom, cimetom i makom, a motanje mazanice smo ipak prepustili vještim rukama naših gostiju koji su pravi profesionalci u spremanju kolača.

Za vrijeme dok se mazanica pekla, Prince Wale Soniyki iz Nigerije i Bongo Wethi iz Konga započeli su svoju radionicu prepunu pjesme, plesa i smijeha. Oni obojica žive i rade u Zagrebu te su istinski zaljubljenici u pripremu tradicionalnih afričkih slastica, ali i glazbe pa su nam ovom prilikom prezentirali izradu kolača „Chin-chin“. Djeca su sudjelovala u izradi tijesta koje je vrlo jednostavno jer se sastoji od malo ulja, vode, cimeta i jednog kilograma brašna, a nakon što se smjesa dobro promiješa, tijesto se nareže na tanke trakice, a potom na kockice i kratko se prži u vrućem ulju. Dok su se kolačići pekli, Prince je djecu naučio nekoliko tradicionalnih nigerijskih dječjih pjesama koje su djeca izrazito dobro prihvatila, a sve uz pratnju prijatelja Bonga. Djeca su se imala prilike i okušati u sviranju tradicionalnog afričkog instrumenta koji se zove „djembe“, a budući da na razini cijelog vrtića ove godine provodimo projekt pod nazivom „Instrumenti“, ovo je bila odlična prilika da djeca uživaju u zvukovima njima nepoznatog instrumenta.

Djeca su imala pregršt pitanja za naše goste te su u sklopu obilježavanja Svjetskog dana kuhara i Dana jabuka, osim zanimljivosti vezanih uz kulinarstvo imala priliku upoznati afričku glazbu, pjesmu i ples, a mazanica i afrički kolačići su im se toliko svidjeli da nam ih je na kraju i ponestalo!

Bogatu fotogaleriju današnjeg zanimljivog dana možete vidjeti na sljedećoj poveznici, a videozapise u nastavku:

SVJETSKI DAN KUHARA I SVJETSKI DAN JABUKA