Zanimljive aktivnosti povodom Svjetskog dana bolesnika

Zanimljive aktivnosti povodom Svjetskog dana bolesnika

Objavljeno, 10. veljače 2023.

Svjetski dan bolesnika tradicionalno se obilježava 11. veljače, a utemeljio ga je sveti otac Ivan Pavao II, 13. svibnja 1992. godine. Cilj toga dana je poticati svijest o važnosti skrbi i njege o bolesnima, empatiji koju svaki bolesnik zaslužuje te poštivanju njihovih prava. Također se važno prisjetiti i svih onih zdravstvenih djelatnika koji tu skrb pružaju pa smo i mi tako u vrtiću obilježili taj zanimljiv dan.

U četvrtak i petak, 9. i 10. 2.2023. u posjet su nam došle medicinske sestre i majke naših vrtićanaca Renata Gregar, Ivana Zvonar, Lea Kokor i Ana Maria Dedić, baka Ivanka Stanešić i teta Jelena Živko. Donijele su mnogo različitog medicinskog materijala i opreme od injekcija, stetoskopa, šarenih flastera, toplomjera, zavoja, a zanimljive su bile i ribice od gumenih rukavica. Jasličkim skupinama i mlađoj vrtićkoj su se medicinske sestre pridružile u igri u njihovim sobama, dok su za vrtićke skupine pripremile vrtićku ambulantu u holu. Druženja su bila zanimljiva i vrlo poučna, čemu svjedoči i velika zainteresiranost djece prilikom aktivnosti. HVALA medicinskim sestrama što su odvojile vrijeme kako bi djeci približile svoje zanimanje i tako im olakšale buduće susrete s medicinskim djelatnicima.

Djeca su i u danima prije ovih posjeta, zajedno sa svojim odgojiteljicama, kroz igru i zabavu te likovne i didaktičke materijale učila o bolesnima i potrebitima i na koji način im se može pomoći. Ujedno je svaka skupina oformila i opremila kutić liječnika i ljekarne te su kroz imitativnu igru i na djeci primjeren način učila o važnosti brige o bolesnima. Osim svakodnevnih igara medicinske sestre, liječnika i bolesnika djeca su isto tako učila i o dijelovima tijela, važnosti održavanja osobne higijene te pravilne prehrane. Nizom likovnih i istraživačko-spoznajnih aktivnosti djeca su bila vođena do spoznaje kako brinuti za svoje i zdravlje drugih.