Obilježen Dan europskog broja 112

Obilježen Dan europskog broja 112

Objavljeno, 10. veljače 2023.

U Europskoj uniji broj 112 uveden je 1991., a u Republici Hrvatskoj 11. veljače 2005. tako dan je već 32 godine aktivan u EU i 18 godina u RH. Besplatnim pozivom na broj 112 u svih 27 država članica Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe), a prema potrebi angažiraju se i drugi nadležni sudionici i operativne snage sustava civilne zaštite.

Kako nam je sigurnost djece najvažnija, odgojiteljice su djeci na primjeren način približile kojim su to opasnim situacijama izložena u domu, vrtiću, na ulici i kako se u kojoj od njih ponašati da bi bili i ostali sigurni.

Uz primjerene razgovore i edukativni filmić o sigurnosti željeli smo djecu upoznati kada, kako i zašto zvati broj 112 te koje službe možemo dobiti pozivom na taj jedinstveni broj.

Djecu smo i kroz razne didaktičke igre, koje su odgojiteljice pripremile za njih, kao i likovne aktivnosti na istu temu, podučili što sve u radu koriste djelatnici žurnih službi policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći kako bi pomogli osobama kojima je pomoć potrebna.

Obilježavanje Međunarodnog dana jedinstvenog europskog broja 112 za hitne situacije djeca će najviše pamtiti po imitativnoj igri u kojoj su se uživljavala u uloge policajaca, vatrogasaca, doktora i medicinskih djelatnika.