Vrtićka matematika

Vrtićka matematika

Objavljeno, 3. ožujka 2022.

Brojevi i matematički pojmovi svuda su oko nas i imaju veliku važnost u našem svakodnevnom životu. Zato smo i ove godine obilježili Svjetski dan matematike. Svjesni važnosti upoznavanja predmatematičkih vještina od najranije dobi, primjereno uzrastu, po skupinama su provedene zanimljive matematičke aktivnosti. Kroz razne igre, razgovor, pjesmice i brojalice djeca su stekla spoznaju o oblicima, brojevima, veličini, udaljenosti, težini, odnosima u prostoru.

Naši najmlađi „Srčeka“ i „Bubamare“ su kroz prigodne brojalice, slikovnice, didaktičke materijale i igre stvarali sliku o brojevima, geometrijskim oblicima i odnosima u prostoru.

„Ribice“ su šarenilo i raznovrsnost matematičkog svijeta upoznale kroz mnoštvo stolno manipulativnih igara te su materijale iz šume koristili kao poticaj u istraživanju svijeta matematike. Također su se i likovno izražavali na temu oblika i brojeva, a najzanimljiviji dio za mališane bio je onaj u natjecateljskoj igri.

Djeca srednja skupine „Cvjetići“ u radosnom ozračju također su upoznala nove didaktičke materijale vezane na temu matematike. Također su se i likovno izražavali i modelirali plastelinom. Najzabavnije je bilo ipak u centru natjecateljskih igara gdje su s velikom kockom u dvije natjecateljske ekipe iskušali sreću u brojevima. Kod igre dječji pikado uz natjecatelje se okupila i skupina navijača te su svi zajedno bodrili sudionike. Bilo je tu i prigodnih stihova, pjesmica i brojalica.

Naši najstariji prijatelji iz skupine „Leptirići“ danas su marljivo radili i zabavljali se kako to „veliki“ i znaju u matematici kroz niz aktivnosti, ali su otišli i korak dalje te su koristili i računske operacije zbrajanja i oduzimanja što je zahtijevalo uključiti snagu uma i koncentracije. Kroz dan su se djeca izmjenjivala po centrima aktivnosti gdje su mogli sudjelovati u raznim aktivnosti što je osiguralo obilje veselja i zabave. Bilo je tu pisanja brojeva u obojanoj riži, modeliranja žicom, likovnog izražavanja na temu brojeva, nizanja gumica, građenja kockama prema predlošku, društvenih igara i mnogih raznih didaktičkih materijala.

Veliki interes, zadovoljstvo djece i pozitivne reakcije zbog ponuđenih aktivnosti odgovor su nam da matematika ipak može biti zabavna o čemu više možete vidjeti u našoj fotogaleriji!