Svjetski dan zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja

Objavljeno, 4. listopada 2023.

U srijedu, 4. listopada 2023. obilježili smo Svjetski dan zaštite životinja koji se obilježava svake godine, a posvećen je pravima svih životinja. Poseban naglasak usmjeren je na čovjekov odnos prema životinjama, ali i važnosti svih životinja za život na Zemlji. Dan 4. listopada odabran je zato što se na taj dan slavi svetkovina sv. Franje Asiškog koji je ujedno i svetac zaštitnik životinja.

Djeca su, zajedno sa svojim odgojiteljicama, razgovarala o životinjama, vrstama životinja te njihovim pravima. Uz razne enciklopedije, zanimljive priče o životinjama, video prikaze i razne didaktičke igre vezane uz životinje svi su pokazali velik interes za današnju temu. Ponovili smo i utvrdili postojeće znanje o životinjama te naučili nešto novo.

Svoje maštovite i kreativne likovne radove djeca su, zajedno s odgojiteljicama, postavila na pano svake odgojne skupine. Tako svi mogu vidjeti kako su djeca uživala učeći o životinjama. Osvijestili smo da su životinje ravnopravni stanovnici našeg planeta te da imaju jednako pravo na život, baš kao i mi. Ako itko zna darivati ljubav onda su to životinje koje isto kao i mi osjećaju bol, patnju, strah i stres te im ne smijemo činiti ono što ne želimo da netko čini nama.