Svjetski dan vatrogasaca

Svjetski dan vatrogasaca

Objavljeno, 4. svibnja 2022.

4. svibnja 2022. obilježili smo Svjetski dan vatrogasaca, a taj dan je ujedno i blagdan svetog Florijana, zaštitnika svih vatrogasaca. U cijelom svijetu se tog dana provode edukativne aktivnosti s ciljem osvještavanja ljudi o važnosti vatrogasaca u spašavanju života i materijalnih dobara. Vatrogasci su prvi u pomoći ljudima za vrijeme raznih nedaća, potresa, poplava, prometnih nesreća te gašenje požara, koji im je primarni zadatak. Njihov je poziv plemenit, ali traži i požrtvovnost – oni nam pružaju sigurnost i svojim nesebičnim pomaganjem i intervencijama riskiraju svoje živote kako bi spasili tuđe.

Kako u Virju djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo, djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama posjetila naše vatrogasce koji su ih dočekali raširenih ruku. Djeca vrtićkih odgojnih skupina „Ribice“, „Cvjetići“ i „Leptirići“ te starija jaslička odgojna skupina „Bubamare“ su tako dobila priliku upoznati se s vatrogascima, njihovom opremom, vozilima te neizostavnom uniformom, bez koje oni ne bi mogli intervenirati. Djeca su bila vidno uzbuđena te su neki od njih izjavili kako i oni žele biti vatrogasci kada narastu, što je pohvalno. Naši dragi vatrogasci bili su toliko ljubazni da su se sva djeca imala priliku fotografirati u vatrogasnom kamionu, isprobavati njihove uniforme i rekvizite, a i sami vatrogasci su demonstrirali svoju pripremu, tj. oblačenje u uniformu koje mora biti odrađeno u vrlo kratkom roku. Uz to, organizirali su prigodne igre s vodom, što je izazvalo opće oduševljenje među djecom. Djeca su se pak njima zahvalila na prigodan način, svojim likovnim uradcima.

Osim posjeta vatrogascima, odgojiteljice svih odgojnih skupina pripremile su za djecu razne didaktičke poticaje (memory kartice, slagarice…). S djecom se razgovaralo o samom zanimanju vatrogasac, koji je njihov posao, što nose od opreme, u kojim situacijama interveniraju (od spašavanja uplašenih mačaka sa stabla, do prometnih nesreća i elementarnih nepogoda i požara). Razgovoru su poslužile i razne prigodne slikovnice te edukativni filmići, a uz to, odgojiteljice su sa djecom provele i zanimljive likovne aktivnosti.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo našem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Virje i vatrogascima koji su odvojili svoje vrijeme i imali dovoljno strpljenja kako bi našoj djeci barem nakratko dočarali kako je to biti vatrogasac.

Hvala im od srca što se uz njih osjećamo sigurno!