Svjetski dan pješačenja

Svjetski dan pješačenja

Objavljeno, 18. listopada 2021.

Vrijeme u kojem živimo statično je, aktivne igre predškolske djece u većem dijelu dana zamijenjene su sjedenjem ispred računala ili televizora. Već u najranijoj predškolskoj dobi u vrtiću se nastoji usaditi potreba za vježbanjem i kretanjem uz svakodnevnu jutarnju tjelovježbu, razne pokretne igre, gotovo svakodnevne igre na igralištu i česte šetnje okolicom vrtića.

Hodanje predstavlja najprirodniji oblik kretanja, no njegove dobrobiti često znamo podcijeniti. Iako je najjednostavniji oblik fizičke aktivnosti, ima niz pozitivnih djelovanja na cjelokupno zdravlje organizma. Hodanjem se jača muskulatura, poboljšava cirkulacija, pospješuje probava, održava tjelesna težina, smanjuje stres, napetost i nemir. U cilju očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, svatko bi trebao razviti svijest da je naše tijelo predodređeno za hodanje, odnosno kretanje.

Zato su naši vrtićanci povodom Svjetskog dana pješačenja (15.10.) proveli puno vremena pješačeći našim mjestom. Svaka skupina imala je svoju rutu organiziranu prema mogućnostima i kondiciji, a sve se odvijalo u vedrom duhu jer su time činili itekako dobru stvar za svoje zdravlje.