Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Objavljeno, 14. listopada 2021.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada, kao zahvala na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. Sam Dan zahvalnosti za plodove zemlje je ove godine bio 12. listopada, no u vrtiću smo cijeli tjedan posvetili aktivnostima na tu temu.

Danima kruha se djeca posebno vesele jer tada imaju priliku samostalno mijesiti i izrađivati vlastiti kruh ili pecivo. Oblikuju ga prema vlastitoj želji, oblikuju modlicama, puštajući mašti na volju, malim (ne)spretnim ručicama gnječeći i razvlačeći komade tijesta te ga ukrašavajući sjemenkama pšenice, kukuruza, zobi, ječma…

Djeca su kroz razne aktivnosti upoznala proces nastanka kruha uz edukativne priče, pjesmice i prezentacije: „Mali pekar“, „Pekar i mlinar“, „Priča o kruhu“, „Od zrna do kruha“, „Dani kruha i zahvalnosti“, „Suncokret“, „Djedova pogača“, „Zahvala zemlji“.

Uz pomoć stolno manipulativnih igara, fotografija i ilustracija promatrali su, prepoznavali i imenovali plodove jeseni, žitarice i pekarske proizvode, a nakon svega se likovno izražavali temperama, vodenim bojama, bojicama, olovkom, kolažom.

Sve vrtićke skupine su provele i lijepu vjersku aktivnost „Dani kruha – Prispodoba o kvascu“ kojom s djecom otkrivamo tajnu snage kojom se Božje kraljevstvo širi i raste u srcima. Djeca su osjetila zahvalnost prema Bogu stvoritelju i spoznala važnost kruha za sve ljude i u svojim molitvenim zahvalama se sjetila svih onih koji nemaju kruha u izobilju kao mi, koji smo ga u mogućnosti blagovati svaki dan.

Djeca starije skupine „Leptirići“ su naučila i lijepe stihove zahvale „Kruh moj, blagoslov je Bože tvoj“ koje možete i poslušati u priloženoj video snimci.