Od zrna do kruha

Od zrna do kruha

Objavljeno, 16. listopada 2020.

U mjesecu listopadu, kada se sve oko nas počinje odijevati u najljepše i najtoplije jesenje boje, mi se upoznajemo s još jednim djelićem naše plodne zemlje i njenim bogatim plodovima. Tako smo kroz cijeli ovaj tjedan obilježavali Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine je to obilježeno bez donošenja različitih krušnih proizvoda, ali smo zato svi mijesili tijesto i radili „kolače“, bogatili ih sjemenkama i uživali u tome.

Kroz razne aktivnosti cilj nam je bio upoznati djecu s nastajanjem kruha (od zrna do kruha), približiti im blagovanje kruha i narodne običaje, ukazati na važnost zdrave prehrane, razvoj spretnosti i kreativnosti te razvoj fine motorike kroz aktivnosti miješenja i oblikovanja tijesta.

U aktivnostima su sudjelovale sve odgojne skupine, od najmlađih koji su od slanog tijesta izrađivali razne oblike, do onih starijih i spretnijih koji su  sami mijesili i sve obogatili raznim sjemenkama po svom izboru. Razgovarali smo i o tome što je to pšenica, kako se dobije brašno te što nam je sve potrebno za izradu kruha, peciva, kolača…

„Cvjetići“ su radili i tijesto s kvascem i uspoređivali ga s onim bez kvasca, čitali su priču „Od zrna do kruha“, a cilj je bio, kroz lijepu vjersku aktivnost, probuditi kod djece zahvalnost prema Bogu upućujući ih na važnost kruha kao izvor života i međusobne solidarnosti s onima koji ga nemaju.

„Ribice“ su pozorno slušale igrokaz „Kruh“ te su kroz slikopriču „Dani kruha i zahvalnosti“ slušali i gledali kako nastaje kruh i zašto se prije obroka zahvaljujemo Bogu.

„Leptirići“ su nakon prigodnih priča „Kastor peče kolače“,„Juha od bundeve“ i „Ole i Trufa“ izrađivali slova, složenije oblike, ali i druge plodove jeseni koje su nakon sušenja obojali.