Noć muzeja 2023.

Noć muzeja 2023.

Objavljeno, 27. siječnja 2023.

Virje je sa svojim Zavičajnim muzejom već cijelo jedno desetljeće dio najveće muzejske manifestacije u Hrvatskoj – Noći muzeja. Svake godine organizatori na čelu s Općinom Virje priređuju zanimljiv i sadržajan program.

Ovogodišnja jubilarna 10. virovska Noć muzeja već je tradicionalno započela matinejom u vrtiću. Nova generacija čuvara baštine stasa već u vrtiću pa se kreativno – edukativnim susretima djecu upoznalo sa životom i radom virovskih velikana. Susrete je vrlo stručno i zanimljivo vodila stalna suradnica vrtića, ravnateljica Narodne knjižnice Virje Ivanka Ferenčić Martinčić.

Prvi hrvatski doktor muzikologije, Virovec Josip Široki Baček bio je tema kojom su se bavila djeca mlađe odgojne skupine „Ribice“. Radionica je započela Brain gym vježbom koja je poslužila kao priprema za slušanje priče, nakon čega je uslijedilo pripovijedanje interpretacijske priče te glazbena aktivnost motivirana tradicijskim napjevom „Lepo naše belo Virje“. Za kraj radionice djeca su bojala tradicijske instrumente.

Srednja odgojna skupina „Cvjetići“ učila je o životu i radu ilirskog i pučkog pjesnika Ferde Rusana. Za početak su odradili Brain gym vježbu, potom poslušali priču o tom velikanu te su se na kraju likovno izražavali na temu tradicijskog ruha, točnije surke i detalja na njoj.

Djeca starije odgojne skupine „Leptirići“ istraživala su život i rad pjesnika i pripovjedača Đure Sudete. Nakon pripreme za slušanje priče uz pomoć Brain gym vježbe uslijedila je interpretacijska priča o Sudeti. Kroz dvije likovne aktivnosti nastali su zanimljivi radovi – slova od Sudetinih pjesama i tiskarski pečati za otiskivanje slova.

Sve odgojne skupine su u vrtićkom holu izložile svoje radove nastale na radionicama, a na panoima su se mogle pročitati i sve najvažnije biografske činjenice te vidjeti zanimljive stare fotografije. Tako su i posjetitelji našeg vrtićkog muzeja mogli svašta naučiti o virovskim velikanima.

Djeca jasličkih skupina sa svojim su se odgojiteljicama također prigodno uključila u obilježavanje Noći muzeja i ukrasila panoe svojih skupina slatkim sovicama, zaštitnim znakom Noći muzeja.

Fotogaleriju pogledajte na:

NOĆ MUZEJA – 27. 1. 2023.