Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno, 14. studenoga 2022.

Za čitanje djeci nikada nije prerano, jer za svaku određenu dob djeteta postoje različite vrste primjerenih slikovnica, knjiga, priča.

Djeci možemo čitati od samog rođenja jer ih time potičemo da od najranije dobi razvijaju i koriste svoja osjetila (sluh – zvukovi iz priče, glas osobe koja čita, rime, riječi; vid – prepoznavanje predmeta iz slikovnica, imenovanje; dodir – pokazivanjem pojmova, opipavanjem taktilnih podražaja iz slikovnice).

Ekspresivnim čitanjem na glas, već od najranije dobi možemo razvijati prve forme „govora“ – gugutanje, oponašanje zvukova i glasovno eksperimentiranje. Najvažnije je, međutim, da pokazivanjem interesa za čitanjem te, još važnije, emocionalnim povezivanjem s djetetom za vrijeme čitanja, kod njega razvijamo ugodne asocijacije i ljubav prema knjizi i čitanju.

U vrtiću već tradicionalno obilježavamo Mjesec hrvatske knjige u suradnji s Narodnom knjižnicom Virje kroz organizirane različite prigodne aktivnosti kako bi djeci još više približili svijet knjiga.

Dolaskom ravnateljice Narodne knjižnice Virje, knjižničarke i pripovjedačice Ivanke Ferenčić Martinčić u jaslice, najmlađi polaznici vrtića upoznali su se s „tetom knjižničarkom“ i njezinim čarobnim bibliokoferom. Djeca jasličkih skupina „Srčeka“ i „Bubamare“ su u bibliokoferu pronašla pregršt zanimljivih slikovnica koje su prelistavali za vrijeme ugodnog druženja s knjižničarkom.

Vrtićke skupine „Ribice“ i „Cvjetići“ su sa svojim odgojiteljicama posjetili Narodnu knjižnicu Virje gdje su se upoznali s prostorom knjižnice za jedan zanimljiv način, poslušali priču, sudjelovali u radionici te na kraju napunili svoje biblioruksake slikovnicama koje su sami odabrali. U skupinama su kasnije odlučili napraviti i svoje vlastite slikovnice.

Djeca starije vrtićke skupine „Leptirići“ su Narodnu knjižnicu Virje posjetila povodom  Martinjske pričaonice, a u sklopu koje su poslušali zanimljivu slikovnicu Ivanke Ferenčić Martinčić „Priča o vitezu i Martinu“. Nakon priče uslijedila je radionica izrade ilustracija i bojanje vitraja s likom sv. Martina. U vrtiću su se pak odlučili organizirati posuđivanje knjiga iz vrtićke biblioteke koje će svako dijete kod kuće pročitati sa svojim roditeljima, a zadatak im je da nakon pročitane priče nacrtaju najdraži dio priče ili nekog od likova.