Matematika u vrtiću

Matematika u vrtiću

Objavljeno, 3. ožujka 2021.

Prve srijede u mjesecu ožujku obilježava se Svjetski dan matematike pa smo tako i u našem vrtiću „odali počast“ ovoj znanosti.

„Leptirići“ koji će se uskoro družiti s matematikom svakodnevno, u školi, bili su posebno zainteresirani za sve ponuđene aktivnosti. Prvo su računali pomoću abacusa i spomenuli kako su to pomagalo koristili nekada davno kada su trebali računati pa je i njima pomoglo zbrajati i oduzimati. Vrlo interesantno bilo je i pisanje brojeva u palenti i brašnu pa su tako djeca pisala i ponuđene brojeve, ali i cijeli niz brojeva koje su si sami zadali. Pomoću svojih tijela zbrajali su i oduzimali, što im je dalo na razmišljanje, gdje stati, koliko im sad još nedostaje do određenog broja itd.
Mnoštvo stolnih igara i oblikovanje brojeva od gline kroz cijelo je prijepodne „uposlilo“ naše predškolce.

Najstarijoj skupini koja se priprema za školu pridružile su se i ostale skupine te isto tako na sebi primjeren način obilježile ovaj dan.

„Cvjetići“ su također pomoću tijela pokušali zbrajati i oduzimati što im je bilo jako zanimljivo. Izradili su brojeve od kockica te unutar broja vodili lopticu. Pomoću grafomotoričkih vježbi su ispisivali brojeve te se s mnogo didaktičkih igara posvetili brojevima. I „Ribice“ su dale doprinos ovom danu. Listajući slikovnice „Brojevi od 1 do 10“ i „Oblici“ započeli su svoj matematički dan. Brojeve do 5 „pisali“ su pomoću prirodnih materijala (trave, grančica, kamenčića), plastelinom su modelirali brojeve na podlošku te iscrtkane geometrijske oblike spajali i ukrašavali. Jako su se zabavljali kroz igru  s brojevima.

Čak i oni najmlađi, „Srčeka“ i „Bubamare“, su uz pomoć raznih stolno manipulativnih igara stvarali sliku o brojevima i upoznavali geometrijske oblike.

Sve ove zabavne aktivnosti su djeci na primjeren način približile matematiku i čudesan svijet brojeva.