Od Pepelnice do Uskrsa

Od Pepelnice do Uskrsa

Objavljeno, 15. travnja 2022.

Blagdani su dio iskustva i odrastanja svakog djeteta. Naš vrtić njeguje i potiče blagdansko okruženje i ozračje kroz koje djeca shvaćaju smisao i poruku blagdana te obogaćivanjem svakodnevnog djetetovog iskustva u vrtićkim skupinama i u obitelji pridonosimo kvalitetnom odrastanju svakog djeteta.

Od samog početka korizme, blagdana Pepelnice pripremali smo se za najveći kršćanski blagdan koji predstavlja rođenje, ponovno rođenje i buđenje svega živoga. To je vrijeme koje nas potiče da bolje sagledamo sebe same te shvatimo što trebamo popraviti u odnosu prema Bogu, ljudima, ali i samome sebi.

Korizmeno i uskrsno vrijeme je posebno vrijeme kroz koje se djeci intenzivno čitaju, pričaju i prepričavaju biblijski tekstovi i prispodobe. Upoznavajući na taj način Isusov put i život, a slijedeći njegov put i sami se onda trudimo činiti dobro svima oko sebe. Aktivnosti povodom blagdana Cvjetnice, Velikog tjedna i samog Uskrsa su bile posebno upečatljive i lijepe. Tim aktivnostima se kod djece želio potaknuti osjećaj radosti i mira u susretu s Isusom kao svemoćnim kraljem te na njima primjeren način, približiti smrt i uskrsnuće Isusa u svjetlu bezuvjetne ljubavi i povjerenja u Boga. U ovim aktivnostima djecu se nastojalo uvesti u slavlje i radost te se nije stavljao naglasak na Isusovu muku, patnju i dječje suosjećanje, već na samu radost uskrsnuća.

Osim vjerskim sadržajima, uskrsno vrijeme obiluje veselim i kreativnim aktivnostima oslikavanja pisanica raznim tehnikama, izradom zečića, pilića, kokica, izradom čestitaka, pjevanjem pjesmica, čitanjem prigodnih priča i stihova. Djeca svih odgojnih skupina sa svojim su odgojiteljicama bila vrlo aktivna i kreativna u raznovrsnim aktivnostima, a najbolje ćemo vam sve dočarati galerijom fotografija koja slijedi u nastavku.