Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

Objavljeno, 22. travnja 2022.

Dan planeta Zemlje (22. travnja) je godišnji događaj koji se obilježava širom svijeta kako bi se pokazala podrška zaštiti okoliša. Različitim događajima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknuti da osvijeste ovaj veliki problem.Tako je i naš vrtić odlučio proslaviti ovaj dan te svojim malim doprinosom na neki način zahvaliti našoj Zemlji na svim darovima koje nam je dala. Odgojiteljice su s djecom provele mnoštvo zanimljivih aktivnosti, pa krenimo redom.

„Srčeka“ su se zabavila oslikavanjem predložaka srca Zemljinim bojama – plavom, smeđom i zelenom. Uz to, izradila su Zemlju pomoću papira i tempere te zajedno s odgojiteljicama pročitala kratke poruke o važnosti Zemlje. Uz to, djeci su ponuđene i razne memory eko -kartice koje su djeca imenovala i tražila parove.

„Bubamare“ su promatrale globus koji ih je zainteresirao svojom vrtnjom. Djeca su pogledala i kratak igrokaz o dva oblaka koji su razgovarali o Zemlji. Slikovnica Fina Nina – Svaki je dan, dan planeta Zemlje, odlično je poslužila kao poticaj na razmišljanje te su odgojiteljice s djecom popričale o tome kako Zemlju možemo čuvati, tko sve živi na našem planetu. Ponuđen im je bio i plastelin pomoću kojega su djeca modeliranjem napravila svoje Zemljice, te likovno izražavanje temperom. Također, djeca su proučavala razne fotografije „zdrave“ i „bolesne“ Zemlje te morala smisliti rješenje kako Zemlji pomoći da čim prije „ozdravi“.

„Ribice“ su ovaj dan obilježile gledanjem animiranog filmića o očuvanju Zemlje. Zajedno s odgojiteljicama, djeca su razgovarala o tome tko sve živi na Zemlji, kako Zemlju možemo čuvati od onečišćenja. Djeci su ponuđene i razne didaktičke igre, poput Sretna Zemlja – tužna Zemlja, matematičke igre te igre klasificiranja. Bilo je tu i razgovora o recikliranju, pa su tako djeca dobila priliku i sama razvrstavati otpad u kantice. Uz to, interes su stvorile i razne prigodne slikovnice na tu temu poput Papir ili plastika; Ptičice ne mogu disati. Svoj pano  su ukrasili radovima izrađenima mozaik tehnikom i drvenim bojicama.

„Cvjetići“ su također bili jako vrijedni. Povezali su ovaj dan sa svojim projektom „Biljni svijet“ pa su odlučili posaditi cvijeće. Zajedno s odgojiteljicama razgovorali su o tome što je otpad i po čemu se on razlikuje od smeća. Djeca su izradila prigodan plakat te svojim radovima ispunila svoj pano kako bi naša Zemlja bila još sretnija.

„Leptirići“ su izradili rođendansku čestitku za Zemlju, a da bude još zanimljivije, izradili su i rođendanske krune kako bi ovaj dan bio još veseliji. Nakon pročitanih i proučenih edukativnih slikovnica i enciklopedija raspravljali su na koje sve načine mogu dati svoj doprinos čišćenju Zemlje te o kako razvrstavati otpad. Ponuđene su im i razne didaktičke igre te bojanke koje su zaokupile dječju pažnju. Djeca su izradila i lijepo cvijeće kako bi ukrasila svoj pano uz uzrečicu „Više cvijeća, manje smeća“. Neizostavno je bilo i promatranje globusa.

Djeci je važno usaditi pravilne načine ponašanja prema prirodi, razvijanje osjećaja i svijesti prema okolišu te razvijanje ekoloških vještina, jer i ona svojim ručicama mogu puno pomoći kako bi naš planet, jedini dom koji imamo, ostao očuvan!