Obilježavanje Svjetskog dana kravate

Obilježavanje Svjetskog dana kravate

Objavljeno, 18. listopada 2023.

Kravata se, kao izvorni hrvatski proizvod, raširila Europom u 17. stoljeću jer su po njoj bili poznati hrvatski vojnici koji su oko vrata nosili posebno vezane marame. Ona je na njima postala prepoznatljiv modni detalj te je takav način nošenja marame ubrzo postao vrlo popularan. Naziv kravata nastao je prema francuskom nazivu Hrvat – Croata.

Svjetski dan kravate obilježava se 18.10. Hrvatski sabor je taj datum proglasio danom kravate na prijedlog Academiae Cravaticae te se taj dan svake godine svečano obilježava diljem Hrvatske. Na taj je dan 2003. godine oko pulske Arene bila zavezana najveća kravata na svijetu. Ona je svojom crvenom bojom svijetu uputila poruku o vrijednosti ljubavi i suživota među ljudima, kulturama i narodima.

Dan kravate obilježili smo danas i u našem vrtiću te su djeca donijela kravate od svojih djedova ili očeva. Uspoređivala su ih međusobno i promatrala njihove uzorke te razgovarala u kojim se prigodama nosi kravata i na koji način. Kreativno su se izražavala te izrađivala kravate raznim likovnim tehnikama. Provedenim aktivnostima djeci smo na zanimljiv i prigodan način približili pojam kravate kao odjevnog predmeta.