“Dajmo djeci korijene i krila”

“Dajmo djeci korijene i krila”

Objavljeno, 12. travnja 2019.

U petak, 12. travnja 2019. godine u Dječjem vrtiću “Zrno“ Virje održan je odgojno obrazovni projekt “Dajmo djeci korijene i krila“ kojeg zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.

Naš vrtić je bio 107. po redu koji je u sklopu navedenog projekta dobio ove hvalevrijedne tradicijske dječje igračke, a autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja iz Zagreba objasnila je djeci i prisutnim roditeljima i gostima kako je došla do ideje za ovaj dugovječni projekt pod nazivom “Dajmo djeci korijene i krila“. Ovom donacijom drvenih igračaka, djeci pokazujemo naše “korijene“, odnosno bogatu kulturnu tradiciju, a upravo su djeca ona koja imaju “krila“, odnosno uloga odraslih je da motiviraju djecu da nastave čuvati našu tradicija i običaje.

Naši gosti bili su Ratimir Ljubić, dožupan Koprivničko križevačke županije, Mirko Perok, načelnik Općine Virje, Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja iz Zagreba koji su ravnateljici našeg vrtića, Maji Šobak, zajedno uručili spomenute tradicijske igračke dok je Valerija Osrečak Ključarić iz Narodnih novina uručila prigodnu donaciju likovnog materijala za djecu.

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, tvrtkama Janaf i Narodne novine te Županiji Koprivničko križevačkoj i Općini Virje što su nam omogućili sudjelovanje u ovom hvalevrijednom projektu, a o tradicijskim igračkama iz spomenute donacije dovoljno govori to što ih je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine te smo sigurni da će ih polaznici našeg dječjeg vrtića s veseljem koristiti u igri.

Za kraj ovog lijepog druženja “Laboratorij zabave” je za najmlađe izveo predstavu “Vilko i Dlakavi čovjek”.