Vrtićance posjetile medicinske sestre

Vrtićance posjetile medicinske sestre

Objavljeno, 20. ožujka 2019.

U srijedu, 20.03.2019. sve odgojne skupine posjetile su medicinske sestre Senka Brodarić Adaković, Martina Kenđelić, Marina Matoničkin i Mihaela Ormanec  Marčinko.

Medicinske sestre su s djecom, na njima primjeren način, razgovarale o zanimanju liječnika i medicinskih sestara, o radu u bolnici, o bolestima, dale pokoji savjet vezan uz očuvanje zdravlja i važnosti održavanja osobne higijene te su djeci stručno prezentirale materijale koji su djeci bili vrlo zanimljivi i poučni. Kroz druženje i igru, djeci su približile „strašne“ injekcije, zavoje za povrede, flastere za „bube“, zaštitne kape, odjeću i maske i još mnogo toga zanimljivog.

Najzanimljiviji dio prezentacije njihovog rada bila je simulacija dolaska na Hitni bolnički odjel.

Odgojiteljice Marija i Iva bile su nepažljive u vožnji biciklom te su pale i ozlijedile nogu. Pozvana je Hitna pomoć, koja ih je odvela u bolnicu na Hitni bolnički odjel gdje ih je dočekala sestra Martina. Nakon što su sestre Martina i Mihaela odvele unesrećene na rendgen, gdje su snimke pokazale prijelom noge, pozvana je sestra Marina iz operacijske sale koja je pripremila pacijentice za operaciju. Usporedno s time sestra Senka je obavila krvne pretrage i dostavila krv koja je potrebna prilikom operacije. Pacijentice su uspješno operirane i stavljene se im longete nakon čega su smještene u krevete na oporavak.

Djecu je prezentacija ostavila bez daha, oduševljeno su i pozorno pratili sve što se događalo oko njihovih odgojiteljica, kao i što rade medicinske sestre. Posebno zanimljivo je bilo vidjeti kako se priprema longeta, osobito dio od gipsa pa su mnoga djeca bila spremna probati staviti longetu na svoje ruke. Zanimljivo im je bilo osjetiti toplinu koja se razvijala prilikom sušenja gipsa.

Kako se svi mi sa zdravstvenim djelatnicima uglavnom susrećemo u stresnim trenucima, kad smo bolesni ili ozlijeđeni ovakve prezentacije vrlo su važne i korisne i za djecu i za odrasle i za naše medicinske sestre. U jednoj opuštenijoj atmosferi približimo se radu medicinskih sestara, poveća se razumijevanje njihovog posla, steknu se nova znanja, djeci se približi ovo zanimanje i smanji se strah od uniformi i instrumenata koje koriste, a medicinske sestre dobiju veći uvid u dječje ponašanje tako da svi u nekom ozbiljnom trenutku možemo bolje i kvalitetnije odreagirati.

Veliko hvala dragim mamama što su odvojile vrijeme kako bi djeci približile svoje zanimanje i tako im olakšale buduće susrete s medicinskim djelatnicima.