Vjerski odgoj u našem vrtiću

Vjerski odgoj u našem vrtiću

Objavljeno, 3. veljače 2022.

Vrtićke odgojne skupine „Ribice“, „Cvjetići“ i „Leptirići“ od početka pedagoške godine u svojim skupinama imaju integriran Program katoličkog vjerskog odgoja djece te uz svoje redovite aktivnosti provode i mnoge lijepe, vjerske aktivnosti.

Sa svojim odgojiteljicama u vjeri obilježavaju važne datume i razne događaje iz Isusovog života prema priručniku “Njihovo je kraljevstvo nebesko” koji je namijenjen odgojiteljima u vjeri za rad s djecom predškolske dobi.

O kojim se sve zanimljivim aktivnostima radi, pročitajte i pogledajte u nastavku:

 

I MOJE JE MJESTO U VJERSKOM KUTIĆU

U skupinama su osmišljeni vjerski kutići u kojem je križ, Biblija, svijeća, sveta voda, kalendar, slikovnice i sličice religioznog sadržaja, slagalice, umetaljke…

Kroz teme „Dobrodošli“ i „I moje je mjesto u vjerskom kutiću“ željeli su stvoriti ozračje koje će pridonijeti ugodnom boravku djeteta u novoj okolini.

 

KAKO JE LIJEP OVAJ SVIJET (Stvaranje svijeta)

U zamračenoj prostoriji djeca promatraju globus svjetiljku. Pripovijedanjem biblijskog teksta o Postanku svijeta pobuđujemo kod djeteta radost i zanimanje za promatranje i otkrivanje ljepote svijeta od Boga stvorenoga.

 

ANĐELI ČUVARI

Molitvom „Anđele čuvaru mili“ djecu se uvodi u vjersku temu „Anđeli čuvari“ kroz koju se djeci nastoji približiti doživljaj anđela kao čuvara i Božjih zaštitnika nas ljudi. Djeca su usmeno iznijela svoja mišljenja o anđelima i jedni drugima su prenosili zaštitničke poruke. Likovno su se izražavali crtajući anđele te su izradili svoje anđele od kolaž papira i špatula.

 

PRISPODOBA O KVASCU – DANI KRUHA

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježeni su i vjerskim temama „Prispodoba o kvascu“ i „Dani kruha“. Zajedno s djecom pripremili su se sastojci za kruh te su djeca sama stavljala pojedine sastojke: brašno, vodu, sol, kvasac. Izradili su tijesto bez kvasca i tijesto s kvascem te ga promatrali. Tijesto  s kvascem je naraslo trostruko veće od tijesta bez kvasca pa su tako napravili i usporedbu s vjerom u Boga. Ljubav Božja se širi i raste u vjeri u našim srcima poput tijesta s kvascem. Razgovarali su i o važnosti kruha te imaju li svi ljudi dovoljno kruha i kako mi možemo pružiti pomoć gladnim ljudima. Nastojala se kod djece pobuditi zahvalnost prema Bogu upućujući ih na važnost kruha kao izvora života i potrebe međusobne solidarnosti s onima koji ga nemaju. Djeca su na kraju od tijesta izrađivala svoje proizvode i modelirala razne oblike te se zabavila u izradi svojih peciva, kruščića, kolačića…

 

ISUSOV POZIV NA LJUBAV

Ova vjerska tema djecu je podsjetila i dalje potaknula da vole svoje bližnje, da prihvate sebe i bližnjega kao brata i time intuitivno naslućuju Boga kao Oca svih ljudi. Djeca su se kroz ovu temu najviše osvrnula na prijateljstvo, uzajamno pomaganje, empatiju i ljubav; brižnost za svoje roditelje, prijatelje.

Kroz slikovnicu Elmer djeca su ponovila kako trebaju poštivati i prihvaćati sva živa bića kao samoga sebe. Za kraj su uputila hvalu Isusu što nas čuva, što je uvijek uz nas, u našim srcima.

 

ŽIVOT U SVJETLOSTI SA SVETIMA

Ovom temom su djeci približeni blagdani Svih svetih i Dušni dan.

Kroz razne poticaje poput slika svetaca, kalendara svetaca, prigodne priče i stihove djeci se omogućila identifikacija sa svecima u djelima dobrote  i ljubavi. Ujedno su se prisjetila i pokojnih bliskih osoba za koje su izrađivali lampione.

 

SVETI MARTIN

Kao uvodnu aktivnost sve odgojne skupine su iskoristile posjet crkvi Sv. Martina biskupa u kojoj su proveli vrijeme moleći, ali i istražujući prostor i oltare te svece koje su prepoznavali i imenovali.

U vrtiću je vjerska aktivnost vezana uz blagdan svetog Martina započela uz upaljenu svijeću i dijeljenje topline dodirom ruku što je stvorilo poseban ugođaj. Nakon toga djeca su pogledala crtani film „Priča o svetom Martinu“ te video scenskog prikaza „Dobročinstva svetog Martina“ kojim su se upoznala sa životom svetog Martina te dobrim djelima koje je činio. Uslijedile su razne likovne aktivnosti na ovu temu, a djeci su bile ponuđene i didaktičke igre poput križaljki, slagarica, memory i slikopriča te dramska igra svetog Martina. Sve te aktivnosti provedene su s ciljem razvijanja sposobnosti empatije, suosjećanja i poštovanja prema drugim ljudima.

U Narodnoj knjižnici Virje organizirana je već tradicionalna Martinjska pričaonica, koja se izvrsno uklopila i u ovu vjersku aktivnost.

 

KRIST JE KRALJ

Kao uvod u vrijeme došašća provedena je vjerska aktivnost „Krist je kralj“. Kroz tu aktivnost djeci se nastojalo približiti prihvaćanje Isusa kao svoga Kralj i Kralja svega stvorenoga. U priči o neobičnom Kralju djeca su prepoznala Isusa te su pričala što im se najviše svidjelo u njegovom kraljevstvu. Aktivnost se nastavila uz građenje dvoraca od didaktički neoblikovanih materijala i kockica, a djeca su također izrađivala i krune te uživala u imitativnoj igri kralja.

 

MARIJA I ANĐEO

Za uvod u ovu vjersku aktivnost djeci je prepričan biblijski tekst Lk, 1, 26-36 i „Priča o Mariji“. Kroz ovu vjersku temu kod djece se nastojalo u liku Marije steći potpuno povjerenje, predanje i sigurnost u Boga i Božje planove.

Djeca su nakon razgovora i prepričavanja doživljaja iz biblijskog teksta i priče, bojicama i pastelama obojala vitraj sliku Marije i anđela Gabrijela.

 

ZAJEDNO OKO ADVENTSKOG VIJENCA

U ovoj aktivnosti kroz kreativnost izrade adventskog vijenca u djetetu pobuđujemo radost iščekivanja skorog dolaska Isusa. Uz adventske pjesme djeca izrađuju i vlastite male vjenčiće od papira. „Pričom o četiri svijeće“ dijete se upoznaje s vremenom koje nam prethodi do Božića.

 

SVETI NIKOLA

Kroz vjersku aktivnost u liku sv. Nikole biskupa i sveca djeca su mogla prepoznati plemenite osjećaje dobrote, darežljivosti i brige za drugoga. Djeca kroz razgovor opisuju kako se osjećaju kad ih netko dariva te kako se pripremaju za Nikolin dan. Promišljaju mogu li i oni biti poput njega te kome bi mogli pomoći i darivati ga. Blagdan svetog Nikole obilježen je i raznim glazbenim i likovnim aktivnostima, a djeca su s nestrpljenjem iščekivala dolazak ovog svima dragog sveca.

 

BLAGDAN SVETE LUCIJE

Ovaj blagdan obilježen je pričom o životu svetice, poticajnim slikama i igrama. Središnji dio je običaj sijanja pšenice koja će do Božića zazeleniti. U liku svete Lucije djeci se približuje i najavljuje rođenje svjetla svijeta.

 

RADUJEM SE ROĐENJU

Predivnom božićnom pričom „Anđeo i mala zvjezdica“ djeci se nastojala u Isusovu rođenju približiti vrijednost svakog rođenog djeteta. Razgovarali su o rođenju Isusa te kako se svi radujemo Božiću kada slavimo rođendan našeg Isusa. Nakon prepričavanja događaja iz priče, djeca su se likovno izražavala temperom kojom su crtala anđele i zvjezdice.

 

POKLON MUDRACA

Cilj vjerske aktivnosti pod nazivom „Poklon mudraca“ je osnažiti kod djece potrebu za traženjem i otkrivanjem velikoga Boga u malenom djetetu. Aktivnost je započela okupljanjem djece oko stola s pokrivenim likovima triju mudraca, štalicom te poklonima koje su nosili mudraci: zlatom, tamjanom i smirnom. Nakon pričanja biblijskog događaja o Isusovom rođenju djeca dopunjuju štalicu figuricama triju mudraca. Zatim su djeci ponuđene razne didaktičke igre s likovima triju mudraca te aktivnost izrade zvijezde repatice. U završnom djelu aktivnosti djeca su oblačeći plašteve i krune zamišljala da su mudraci i pričala što bi ona poklonila malom Isusu.