Vjerska aktivnost – Sveti Martin

Vjerska aktivnost – Sveti Martin

Objavljeno, 12. studenoga 2021.

U vrtićkim odgojnim skupinama „Ribice“, „Cvjetići“ i „Leptirići“ ovih dana je kroz vjerske aktivnosti djeci približen život svetog Martina – zaštitnika naše župe i općine.

Kao uvodnu aktivnost sve odgojne skupine su iskoristile posjet našoj crkvi Sv. Martina biskupa u kojoj su proveli vrijeme moleći, ali i istražujući prostor i oltare te svece koje su prepoznavali i imenovali. Kasnije su i u vrtiću nastavili promatrati slike naše crkve, oltara, svetaca i sl. Kroz mnoštvo raznih aktivnosti u vrtiću, djeca su mogla naučiti puno o životu sv. Martina. Tako su pogledali crtani film „Priča o svetom Martinu“ te video scenskog prikaza “Dobročinstva sv. Martina”. Kroz razne likovne aktivnosti su se izražavali na temu ovog dragog sveca, tako su npr. kolaž tehnikom izradili slike sv. Martina, plašt sv. Martina te grb naše općine.
Djeca su kroz razgovor otkrivala što je to dobrota i kada mi kažemo za nekoga da je dobar?, a kroz razgovor se moglo čuti mnogo zanimljivih odgovora.
Didaktičke igre na temu Martinova života i djelovanja su zaokupile mnogo pozornosti, tako su djeca učila kroz igre memory, slagarice, križaljke, slikopriče, pronađi i poveži jednako…
Djeci je omogućeno i da sami na tren postanu mali sv. Martini tako da su mogli obući plašt, staviti kacigu i uzeti mač. Bilo im je to jedno novo posebno iskustvo koje nisu htjeli propustiti.

Cilj priča o svetom Martinu, kao i sve provedene aktivnosti, bio je razviti kod djece sposobnost empatije i poticati ih na međusobnu solidarnost.

Kao završetak aktivnosti dječici su podijeljene sličice crkve svetog Martina biskupa u Virju, koje su ponijeli kući kako bi ih podsjećale na još jedan lijepi dan u vrtiću.