Ususret Božiću

Ususret Božiću

Objavljeno, 21. prosinca 2023.

U mlađoj jasličkoj odgojnoj skupini Srčeka vrijeme došašća započeli smo oslikavanjem čizmica i izradom svetog Nikole od papira. Uz čitanje priča, slikopriča i pjevanje pjesmica dočekali smo dragog sveca u zajedničkom druženju i podjeli darova. Uz prigodne sličice na adventskom kalendaru i paljenjem svjećica na adventskom vjenčiću djeca su zajedno s odgojiteljicama brojala dane do Božića. Djeca su izradila i ukrase za bor i Božićnu čestitku. Kroz zabavne i zanimljive likovne tehnike nastali su prigodni likovni radovi na temu Božića kojima smo ukrasili prostor našeg predsoblja.

 

Najčarobnije vrijeme u godini, vrijeme došašća, djeca starije jasličke odgojne skupine Bubamare provela su u brojnim prigodnim aktivnostima. Tako smo različitim likovnim tehnikama izradili radove kojima smo ukrasili panoe, izradili smo božićni kamin koji se lijepo uklopio u dekoraciju sobe, okitili smo božićno drvce. O blagdanu sv. Lucije posijali smo pšenicu i sad ju njegujemo kako bi do Božića bila što ljepša i veća. Uz mnogobrojne stolno-manipulativne igre upoznali smo i naučili obilježja Božića te u veselom raspoloženju čekamo najljepši blagdan, rođenje našeg Isusa.

 

Mlađa odgojna skupina Ribice adventsko je vrijeme obilježila raznim kreativnim aktivnostima. Za početak su djeca, zajedno s odgojiteljicama, izradila adventski vijenac te razgovarala o simbolici svijeća. Uz to, neizostavno je bilo i postavljanje adventskog kalendara u sobi u kojem su se nalazile poruke s raznovrsnim zadacima za djecu. Djeca su ih s veseljem svakodnevno otvarala i izvršavala te tako brojala dane do Božića. Svetog Nikolu i krampusa djeca su dočekala uz pjesmicu i recitaciju, a on ih je zauzvrat nagradio bogatim darovima. Uz to, izrađivali smo i ukrase kojima smo potom okitili bor u sobi, a izrađivali smo i lijepe radove s božićno-zimskim motivima te božićne kolačiće od šarenog plastelina. Kako svake godine djeca izrađuju čestitke koje nose svojim domovima, tako su i ove godine bila jako vrijedna i izradila čestitke s motivom božićnog drvca. Odgojiteljice su za djecu pripremile i razne didaktičke igre vezane uz Božić te slikovnice i pjesmice koje su dodatno dočarale ovo svečano blagdansko raspoloženje.

 

Početak adventa u srednjoj odgojnoj skupini Cvjetići obilježili smo izradom adventskog vjenčića i adventskog kalendara. Djeca su sa svojim odgojiteljicama pratila dane do dolaska sv. Nikole. Sv. Nikola nam je došao 6. prosinca i djecu razveselio prekrasnim darovima, odnosno vrećicama punih slatkiša. Dolaskom blagdana sv. Lucije djeca su posijala pšenicu te brinula o njezinom uzgoju. Svakodnevnu veselu atmosferu oko iščekivanja Božića upotpunili smo božićnim pjesmicama koje su djeca rado slušala i pjevala. Raznim likovnim aktivnostima, crtanjem božićnog drvca, zvončića i kuglica, djeca su osmišljavala svoj doživljaj Božića. Brojali smo i otvarali poruke na adventskom kalendaru i ispunili ono što je pisalo u poruci. Na taj su način djeca svakodnevno sudjelovala u jednostavnim i zanimljivim adventskim zadacima. Čitanjem priča i gledanjem crtića o Božiću približili smo djeci taj poseban dan. Postavljanjem božićnog drvca, djeca su izradila i odgovarajući ukras za bor te ga okitila, što je za njih bio značajan događaj i posebno veselje. Djeca radosno odbrojavaju koliko je još ostalo dana do Božića i do proslave Božića u njihovim obiteljima. Kroz adventsko vrijeme obilježili smo nekoliko vjerskih aktivnosti – izrada adventskog vjenčića, sv. Nikola, sv. Lucija, Isusovo rođenje i Sveta obitelj.

 

Pripreme za Božić djeca starije odgojne skupine Leptirići započela su izradom svojeg adventskog vijenca i kalendara. Svakog smo dana na adventskom kalendaru skidali po jednu kuglicu za  taj dan te izvršavali zadatak koji je pisao na kuglici. Palili smo adventske svijeće, crtali sv. Nikolu, izrađivali čizmice, božićne ukrase i čestitke. Posebno nas je razveselilo kada smo vidjeli da pada snijeg pa smo i organizirali igre na snijegu, izrađivali snjegoviće, grudali se i radili anđele.

Tijekom adventskog razdoblja imali smo četiri vjerske aktivnosti. Na prvoj smo razgovarali o samom došašću te što ono predstavlja. Na drugoj smo razgovarali o sv. Nikoli, promatrali kako izgleda biskupska kapa, štap i vreća. Pričom o sv. Nikoli saznali smo kako je živio i zašto je darivao djecu. Naučili smo da možemo darovati i ljubav. Treća vjerska aktivnost bila je povodom blagdana sv. Lucije kada smo sijali pšenicu. Cilj aktivnosti bio je približiti i najaviti djeci rođenje svjetla svijeta – Isusa u liku sv. Lucije. Posljednja vjerska aktivnost bila je o rođenju Isusa. Božićnom pričom približili smo djeci noć rođenja Isusa te što se sve događalo te svete noći. Adventsko vrijeme obilježile su i pripreme za nadolazeći božićni koncert pa smo učili nove pjesme i svakodnevno ih pjevušili.

U tjednu prije Božića djeca starije odgojne skupine sa svojim odgojiteljicama obišla su drage suradnike i podijelila krasne čestitke kojima su im čestitali blagoslovljen Božić i veselu novu godinu.

 

Fotogaleriju možete pogledati na sljedećem linku:

USUSRET BOŽIĆU