Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 – NOVO!

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 – NOVO!

Objavljeno, 31. kolovoza 2021.

Poštovani roditelji,

obzirom da je epidemiološka situacija vezana uz pojavu virusa COVID-19 i dalje nepovoljna u nastavku donosimo upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  i Ministarstva znanosti i obrazovanja za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u predškolskim ustanovama te Protokol postupanja za roditelje od 01.09.2021.

Upute-za-sprječavanje-i-suzbijanje-epidemije-bolesti-COVID-19-vezano-uz-rad-predškolskih-ustanova-osnovnih-i-srednjih-škola-u-školskoj-godini-2021.-2022.

 

PROTOKOL POSTUPANJA ZA RODITELJE U UVJETIMA UGROZE OD BOLESTI COVID-19 OD 01.09.2021.

Djeca vrtićkih skupina ulaze na prvi ulaz (glavni ulaz), a djeca jasličke skupine će koristiti drugi ulaz koji vodi direktno u jaslički hodnik.

DOVOĐENJE DJETETA U VRTIĆ:

1. U vrtić roditelj treba dovesti potpuno zdravo dijete. Prije dolaska u dječji vrtić preporučamo da roditelj izmjeri tjelesnu temperaturu djetetu kako bi na vrijeme spriječili dovođenje djeteta koje ima povišenu temperaturu. U slučaju povišene tjelesne temperature djeteta (iznad 37,2 °C pod pazuhom), roditelj ne smije dovoditi dijete u vrtić.
2. Obavezno je nošenje zaštitne maske unutar vrtića.
3. Obavezna je dezinfekcija ruku i obuće na ulazu u vrtić. Djeca dezinficiraju samo obuću, a ruke peru prije ulaska u sobu.
4. U pratnji jednog djeteta jasličke/vrtićke dobi uvijek je samo jedna odrasla osoba. Molimo roditelje da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa…), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi koronavirusom.
5. U vrtić je moguć ulazak roditelja, ali tako da ih u istom trenutku nema više od petero u prostorima garderobe – hodnika.
6. Roditelj ili druga odrasla osoba s djetetom dolazi do glavnog ulaza u vrtić ili jaslice i provjerava jel može ući. Ako ima manje od petero odraslih osoba slobodno se može ući, ako je netko tamo treba vani pričekati da bar jedan roditelj izađe. U jasličke garderobe ulazi jedan po jedan roditelj, dok ostali čekaju u hodniku, ali tako da ih ukupno nije više od 3 na hodniku.
7. Obavezno je ispred i unutar ustanove držati razmak od min. 1,5 metra.
8. Dijete preuzima odgojiteljica na ulazu u sobu dnevnog boravka, a potom odlaze u kupaonicu gdje dijete pere ruke toplom vodom i sapunom te ulazi u sobu. Roditelj ne ulazi u predprostor ili sobu, već ostaje u garderobi,
9. Prije ulaska djeteta u sobu dnevnog boravka te još jednom tokom dana, odgojiteljice vrše provjeru temperature djece beskontaktnim toplomjerom. Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojiteljice/ravnateljica odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.
10. Roditelji ili druge odrasle osobe se ne zadržavaju u garderobi niti ispred vrtića kako bismo spriječili stvaranje gužve.
11. Ukoliko dijete ne dođe u vrtić 1 ili više dana, roditelj ima obvezu prijaviti odsustvo djeteta u navedenim danima putem telefona ili službenog mobitela vrtića.
12. Ukoliko roditelj ima dileme vezane uz zdravstveni status djeteta obvezan je nazvati ravnateljicu kako bi u dogovoru s njom otklonio bilo kakvu sumnju ispravnosti svoje odluke o dovođenju djeteta u vrtić.
13. Djeca sa znakovima respiratornih bolesti (kašalj, curenje nosa, poteškoće u disanju, grlobolja, bol u uhu, poremećaj osjeta njuha i okusa) te drugih bolesti (osip, proljev, povraćanje, trbuhobolja, glavobolja) također ne mogu dolaziti u ustanovu.
14. U slučaju da dijete ima neke od navedenih simptoma, a roditelj ne traži pomoć liječnika te nema potrebnu ispričnicu za povratak u kolektiv, dijete se u vrtić bez ispričnice može vratiti ako je prošlo 48h od zadnjeg simptoma.
15. Ukoliko je nakon povratka djeteta iz vrtića došlo do nagle promjene zdravstvenog statusa, molimo odmah kontaktirati nadležnog pedijatra i javiti ravnateljici vrtića osobno na mobitel.
16. Zbog zaštite zdravlja djece, higijena zubi i usne šupljine u vrtiću se do daljnjega neće provoditi.

Ostale napomene:

U vrtiću neće biti moguće posuđivati opremu od drugog djeteta te ćemo vas u slučaju da dijete nema dostatne rezervne odjeće zvati da istu donesete.

Nije dozvoljeno donošenje igračaka od kuće.

ODVOĐENJE DJETETA IZ VRTIĆA:

1. Kod odlaska djece iz vrtića vrijede ista pravila kao i kod dolaska, odnosno u hodniku/garderobi ne smiju biti više od pet roditelja ili drugih odraslih osoba.
2. Sve skupine će do 16:00h uglavnom boraviti u svojim skupinama. Povremeno je moguće dežurstvo u prostorima garderobe od 15:30h (pr. u dane kad će se provoditi kraći program ranog učenja engleskog jezika).
3. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju vezanu uz dijete.
4. Svaka informacija koju roditelj drži važnom da odgojiteljica zna prije dolaska ili nakon boravka djeteta u vrtiću, može proslijediti preko e-maila vrtića ili telefonom. Poruka roditelja će u najkraćem roku stići do odgojiteljice kojoj je namijenjena.

Molimo roditelje za potpuno pridržavanje svih navedenih mjera kako bi zajedničkim snagama i vlastitom odgovornošću spriječili mogućnost pojave zaraze zbog naših propusta. Toliko trebamo i možemo učiniti zajedno.

Virje, 31. kolovoza 2021.