Sveta tri kralja dare nose…

Sveta tri kralja dare nose…

Objavljeno, 5. siječnja 2021.

Blagdan Sveta tri kralja obilježili smo u skupinama „Ribice“ i „Cvjetići“ kroz vjersku aktivnost „Poklon mudraca“.

Cilj aktivnosti je osnažiti potrebu za traženjem i otkrivanjem velikog Boga u malenom djetetu.

Djeca se na početku vjerskih aktivnosti okupljaju u krugu, najčešće oko stola, a za današnju aktivnost na stolu ih je dočekala upaljena svijeća, tamjanica i štalica koju na početku dopunjuju figuricama triju kraljeva. Središnji dio aktivnosti bilo je pripovijedanje biblijskog događaja Mt 2,1-12.

Poklon mudraca

Kad se Isus rodio, na nebu se pojavila neobična zvijezda. U dalekim krajevima živjeli su ljudi koje su zvali mudraci. Oni su znali sve o zvijezdama. Privukla ih je ta neobična zvijezda. Shvatili su da ona znači nešto jako važno. Nakon što su sve dobro istražili, odlučili su slijediti tu zvijezdu da vide gdje će ih ona dovesti. Smatrali su da ona označava rođenje jednog posve neobičnog kralja.

Zvijezda ih je dovela do Jeruzalema, gdje su pitali je li se tu rodio kralj. Kada je to čuo, kralj Herod jako se uznemirio i naljutio. Potajno je k sebi dozvao mudrace da od njih sazna nešto o novom kralju. Uputio ih je da idu u Betlehem i da mu jave ako nađu kralja da mu se i on ode pokloniti. Putujući, ponovno su ugledali zvijezdu koja ih je vodila do cilja. Poklonili su se Isusu. Otvorili su svoje darove koje su mu donijeli. Darovali su mu zlato, tamjan i smirnu-pomast. Drugim putem su se vratili u svoju zemlju jer su u snu upućeni da se ne smiju javiti Herodu.

 

Djeci su kasnije ponuđeni razni poticaji: izrada krune, zvijezde, darova, stolno didaktičke igre s likovima triju kraljeva, plaštevi i krune za imitativnu igru kraljeva.

U završnom dijelu djeca su zamišljala da su oni mudraci iz priče i izražavala riječju i slikom što bi oni darovali malom Isusu.

Aktivnost je završena pjesmom „O, sveta tri kralja“.