Obavijest za roditelje – VAŽNO!

Obavijest za roditelje – VAŽNO!

Objavljeno, 28. kolovoza 2020.

Poštovani roditelji,

obzirom da je epidemiološka situacija vezana uz pojavu virusa COVID-19 i dalje nepovoljna u nastavku donosimo upute HZJZ  i MZO za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u predškolskim ustanovama te protokol postupanja za roditelje od 01.09.2020.

Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1

PROTOKOL-POSTUPANJA-ZA-RODITELJE-01.09.

 

PROTOKOL POSTUPANJA ZA RODITELJE U UVJETIMA UGROZE OD BOLESTI COVID-19 OD 01.09.2020.

Djeca vrtićkih skupina ulaze na prvi ulaz (glavni ulaz), a djeca jasličke skupine će koristiti drugi ulaz koji vodi direktno u jaslički hodnik.

DOVOĐENJE DJETETA U VRTIĆ:

1. Obavezno je nošenje zaštitne maske unutar vrtića.
2. Obavezna je dezinfekcija ruku i obuće na ulazu u vrtić. Djeca dezinficiraju samo obuću, a ruke peru prije ulaska u sobu.
3. U pratnji jednog djeteta jasličke/vrtićke dobi uvijek je samo jedna odrasla osoba.
4. U vrtić je moguć ulazak roditelja, ali tako da ih u istom trenutku nema više od petero u prostorima garderobe – hodnika.
5. Roditelj ili druga odrasla osoba s djetetom dolazi do glavnog ulaza u vrtić ili jaslice i provjerava jel može ući. Ako ima manje od petero odraslih osoba slobodno se može ući, ako je netko tamo treba vani pričekati da bar jedan roditelj izađe. U jasličke garderobe ulazi jedan po jedan roditelj, dok ostali čekaju u hodniku, ali tako da ih ukupno nije više od 3 na hodniku.
6. Obavezno je ispred i unutar ustanove držati razmak od min. 1,5 metra.
7. Dijete preuzima odgojiteljica na ulazu u sobu dnevnog boravka, a potom odlaze u kupaonicu gdje dijete pere ruke toplom vodom i sapunom, prolazi dezbarijeru u kupaonici te ulazi u sobu. Roditelj ne ulazi u predprostor ili sobu, već ostaje u garderobi,
8. Roditelji ili druge odrasle osobe se ne zadržavaju u garderobi niti ispred vrtića kako bismo spriječili stvaranje gužve.
9. U vrtić roditelj treba dovesti potpuno zdravo dijete. Prije dolaska u dječji vrtić roditelji su dužni svaki dan izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu i reći je odgojiteljici prilikom dovođenja djeteta. Odgojiteljica zapisuje jutarnju temperaturu, a tokom prijepodneva se obavezno vrši još jedno mjerenje temperature djeci. U slučaju povišene tjelesne temperature djeteta (iznad 37,3 °C), roditelj ne smije dovoditi dijete u vrtić, već telefonom o tome obavještava ravnateljicu i kontaktira liječnika pedijatra radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojiteljice/ravnateljica odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.
10. Ukoliko dijete ne dođe u vrtić 1 ili više dana, roditelj ima obvezu prijaviti odsustvo djeteta u navedenim danima preko telefona vrtića uz obvezu navođenja razloga odsustva kako ne bi dolazilo do nesporazuma vezanog uz povratak djeteta u vrtić.
11. Ukoliko roditelj ima dileme vezane uz zdravstveni status djeteta obvezan je nazvati ravnateljicu kako bi u dogovoru s njom otklonio bilo kakvu sumnju ispravnosti svoje odluke o dovođenju djeteta u vrtić.
12. Djeca sa znakovima drugih bolesti (kašalj, hunjavica, poteškoće u disanju, grlobolja, poremećaj osjeta njuha i okusa, curenje iz nosa, proljev, povraćanje) također ne mogu dolaziti u ustanovu.
13. Ukoliko je nakon povratka djeteta iz vrtića došlo do nagle promjene zdravstvenog statusa, molimo odmah kontaktirati nadležnog pedijatra i javiti ravnateljici vrtića osobno na mobitel.
14. Zbog zaštite zdravlja djece, higijena zubi i usne šupljine u vrtiću se neće provoditi (ne donositi četkice).

Ostale napomene:
Obavezno u vrtić donijeti kapu ili šeširić zbog povećanog vremena boravka vani na igralištu.

U vrtiću neće biti moguće posuđivati opremu od drugog djeteta te ćemo vas u slučaju da dijete nema dostatne rezervne odjeće zvati da istu donesete.

Nije dozvoljeno donošenje igračaka od kuće.

ODVOĐENJE DJETETA IZ VRTIĆA:

1. Kod odlaska djece iz vrtića vrijede ista pravila kao i kod dolaska, odnosno u hodniku/garderobi ne smiju biti više od pet roditelja ili drugih odraslih osoba.
2. Sve skupine će do 16:00h boraviti u svojim skupinama (nema dežurstva)
3. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju vezanu uz dijete.
4. Svaka informacija koju roditelj drži važnom da odgojiteljica zna prije dolaska ili nakon boravka djeteta u vrtiću, može proslijediti preko e-maila vrtića ili telefonom. Poruka roditelja će u najkraćem roku stići do odgojiteljice kojoj je namijenjena.

Molimo roditelje za potpuno pridržavanje svih navedenih mjera kako bi zajedničkim snagama i vlastitom odgovornošću spriječili mogućnost pojave zaraze zbog naših propusta. Toliko trebamo i možemo učiniti zajedno.

Virje, 26. kolovoza 2020.

 

Molimo vas da se i dalje uz dosta opreza pridržavamo propisanih protokola oko dolaska u vrtić i odlaska iz njega.

Čuvajmo svoje zdravlje, a posebno zdravlje naše djece. Ostanimo odgovorni!