Noć muzeja 2024.

Noć muzeja 2024.

Objavljeno, 26. siječnja 2024.

I ove pedagoške godine djeca našeg vrtića sudjelovala su na manifestaciji Noć muzeja. Tema ovogodišnje Noći muzeja je MUZEJI I NOVA PUBLIKA, odnosi se na vrijeme traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima.

Virovska 11. Noć muzeja započela je matinejom u dječjem vrtiću. Djeca su kroz cijeli tjedan sudjelovala u brojnim tematskim aktivnostima te se upoznala s dijelom kulturne baštine svoga kraja. Da bi im se što više približio značaj kulturne baštine, s djecom je knjižničarka i ravnateljica Narodne knjižnice Virje provela zanimljive i kreativne radionice. Alternativni izložbeni prostori tako prikazuju povezanost muzeja i nove publike.

Noć muzeja u starijoj vrtićkoj skupini „Leptirići“ obilježena je kroz temu „Tkanje“. Na edukativnom videozapisu djeca su imala prilike vidjeti proces izrade tkanina. Cijeli su tjedan svi u skupini sudjelovali i uživali u stvaralačkim aktivnostima te bogatili svoj rječnik usvajanjem novih pojmova. Vježbali su ispreplitanje papira, crtali starinske „obrisače“, od špatula izrađivali „gunje“ te svoje radove ponosno izložili. U petak su na zajedničkoj radionici s knjižničarkom Ivankom Ferenčić Martinčić djeca izrađivala tepihe od pamučne tkanine na tkalačkom stanu izrađenom od kartona. Knjižničarka je djeci pročitala i muzejski bonton te objasnila što je to etnografski muzej.

Srednja vrtićka skupina „Cvjetići“ temom „Narodna (virovska) nošnja“ obilježila je ovu zanimljivu manifestaciju. Kroz različite glazbene, likovne i istraživačke aktivnosti djeca su se upoznala s dijelovima virovske nošnje. Pomno su proučavala dijelove muške i ženske nošnje, detalje bluze i pripadajuće rekvizite. Upoznala se s običajima te naučila razlikovati narodno i svečano oblačenje. Njihovu je pažnju privukao tanki rubac šamija kojim su žene povezivale glavu. Na radionici s knjižničarkom djeca su flomasterima oslikavala tkanine za tekstil i ponosno ih pokazivala svojim prijateljima.

Tema Noći muzeja u odgojnoj skupini „Ribice“ ove je godine bila „Postolar“. Djeca su se kroz tjedan upoznavala s ovim zanimanjem kroz razne slikovnice, promatranje i opisivanje cipela raznih boja, oblika i veličina. Najzanimljivija aktivnost bila je simbolička igra u kojoj su djeca te iste cipele popravljala, laštila i isprobavala te gledanje crtanog filma „Šegrt Hlapić“. U petak se djeci pridružila knjižničarka i ravnateljica Narodne knjižnice Ivanka Ferenčić Martinčić. Naša je knjižničarka pročitala slikovnicu „Što je medo vidio u muzeju“ pa su djeca mogla saznati brojne zanimljivosti o muzejima, starinskim obrtima i postolarskim radnjama. Nakon priče uslijedila je likovna aktivnost izrade vlastitih papuča što je posebno razveselilo sve u skupini.

U starijoj jasličkoj skupini „Bubamare“ djeca su se likovno izražavala na temu sovica, a istraživačko – spoznajnim aktivnostima upoznala su se s dijelom kulturne baštine svoga kraja. Zanimljivo im je bilo igrati se tradicijskim igračkama te tradicijskim pokrivalima za glavu.

Djeca mlađe jasličke skupine „Srčeka“ provela su brojne likovne i istraživačke aktivnosti na temu simbola Noći muzeja. Tako su sa svojim odgojiteljicama pročitali priču o sovi, promatrali tu malu i zanimljivu životinju te se likovno izrazili kroz primjerene bojanke.

 

U večernjim satima istog dana vrtić smo otvorili za sve posjetitelje Noći muzeja u Virju. U suradnji s Narodnom knjižnicom Virje organizirali smo „Muzejsku pričaonicu za predškolce“.

 

U bogatoj fotogaleriji na sljedećem linku možete vidjeti kako nam je bilo zanimljivo danas, ali i kroz cijeli protekli tjedan:

NOĆ MUZEJA – 26. 1. 2024.