Edukacija pružanja prve pomoći

Edukacija pružanja prve pomoći

Objavljeno, 27. listopada 2021.

Povodom Svjetskog dana oživljavanja, koji se svake godine obilježava 16. listopada s ciljem podizanja svijesti o važnosti primjene oživljavanja, u vrtiću je za sve djelatnike održano predavanje stručne prvostupnice sestrinstva Renate Gregar, djelatnice Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Cilj predavanja je bio prezentirati osnove oživljavanja/održavanja života djece i odraslih što je itekako dobro često ponavljati kako bi znali u svakom trenutku svojom brzom reakcijom i znanjem oživljavanja spasiti nečiji život. Osim podizanja svijesti o važnosti prve pomoći odgojiteljice su i praktičnim vježbama mogle isprobati i naučiti kako pravilno reanimirati unesrećenu osobu.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike jer su oni čak u 60 – 80 % slučajeva svjedocima srčanog zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog zastoja, mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta. Budimo odgovorni i hrabri i priskočimo u pomoć kad je ona najpotrebnija!