Druženje s bakama i djedovima

Druženje s bakama i djedovima

Objavljeno, 1. listopada 2019.

U utorak, 01.10.2019., u vrtiću je već tradicionalnim druženjem djece te njihovih baka i djedova obilježen Međunarodni dan starijih osoba te Međunarodni dan glazbe. S obzirom da ove godine u vrtiću provodimo projekt pod nazivom „Instrumenti“, zajedničkim druženjem baka, djedova, djece i glazbe obilježili smo ova dva dana te nam je sunčano prijepodne proteklo uz pregršt pjesme, plesa, muziciranja, druženja, radosti i veselja.

Tako je djeci mješovite odgojne skupine „Cvjetići“ i njihovim bakama i djedovima priča „Čemu služi baka, čemu služi djed??“ poslužila kao uvod u kreativnu aktivnost recikliranja plastičnih čaša koja je rezultirala prekrasnim ukrasnim „bakicama“ i „djedicama“ kojima su djeca ukrasila svoje ormariće u garderobi. Djeca i njihove bake i djedovi su potom izrađivali različite šuškalice i druge instrumente koji će biti itekako dobro iskorišteni u predstojećim aktivnostima vezanim za rad na projektu. Nakon što su zajedničkim snagama odsvirali i otpjevali svima dragu i poznatu pjesmicu „Kad si sretan…“, uz grickalice, sok i najfiniji vrtićki čaj svi su uživali u druženju i igri na vrtićkom igralištu.

Za to vrijeme je starija mješovita odgojna skupina „Leptirići“ ugostila prof. Dražena Štefana, učitelja glazbene kulture koji je donio pregršt tradicijskih instrumenata. Bilo je tu frulica, diplica, udaraljki, mrgudala, tamburica samica, duda i različitih drugih instrumenata neobičnih naziva i još neobičnijih načina muziciranja. Djeci su svakako najzanimljiviji instrumenti bili „kanta bajs“ i „rifljača“, trube od „traktera“ i plastičnih posuda, a profesor Štefan nas je podučio kako možemo i od starih i otpadnih stvari, uz malo volje i mašte napraviti zanimljive instrumente. Djeca su uživala, a bake i djedovi su se sa sjetom prisjetili svojih dječjih dana kad su kante bile bajsi i bubnjevi, a rifljača kontra, kad su se veselili, plesali i pjevali na poljima i livadama dok su pasli krave ili pomagali roditeljima. Nakon što je profesor Štefan djeci opisao svoje tradicijske instrumente i pokazao im kako se na njima muzicira, djeca su se složila u pravi orkestar i pod njegovom dirigentskom palicom zasvirala, a svi ostali uhvatili se u kolo pa su  zapjevali i zaplesali. Prisjetili smo se i nekih pomalo zaboravljenih pjesama koje su se pjevale kad bi se djeca, a i odrasli uhvatili u kolo.

Druženje smo završili uz okrijepu čajem, sokom i grickalicama te smo se pozdravili s našim bakama i djedovima. Nekima od njih je ovo bilo zadnje druženje povodom njihovog dana zbog toga što će iduće godine u ovo vrijeme njihovi unuci već biti veliki đaci prvaci.