Došašće – vrijeme priprave za Božić

Došašće – vrijeme priprave za Božić

Objavljeno, 21. prosinca 2022.

Proteklih nekoliko tjedana u vrtiću je zavladala posebna atmosfera. Stiglo je vrijeme došašća – najljepše i najsvečanije vrijeme u godini, kada u srcima zavlada poseban osjećaj radosti, nade, zajedništva i ljubavi. Vrijeme je to kada se svi osjećamo povezaniji i otvorenog smo srca. Kako to i svake godine biva, i ove su svi željno iščekivali rođenje Isusa te su se za njegovo rođenje djeca pripremala raznim prigodnim aktivnostima.

U jasličkim skupinama su u mjesecu zajedništva i iščekivanja Božića aktivnosti bile usmjerene na pripreme za veliki blagdan u nastojanju da se vrijeme adventa provede u veselju i druženju. Raznim pričama, likovnim i glazbenim aktivnostima djeci se, na njima primjeren način, nastojalo približiti značenje adventa i Božića. Promatrali su i proučavali razne fotografije adventske i božićne tematike, a na početku svakog tjedna stavljali po jedan plamen na svjećice adventskog vijenca. Kroz likovne aktivnosti izradili su anđele, zvončiće, poklončiće i borove koji krase prostore vrtića. Okušali su se i u sijanju pšenice te ju svakodnevno promatrali kako raste. Paljenje adventskih svijeća, sijanje pšenice, izrada borića i čestitaka, kao i čitanje božićnih priča te pjevanje i plesanje uz božićne pjesmice kod djece je izazvalo upravo ono što je i bila namjera, radost i ushićenje uz puno, puno ljubavi.

U vrtićkim skupinama su početkom adventa djeca oslikavala adventske vjenčiće, a u vjerskoj aktivnosti „Zajedno oko adventskog vijenca“ sa svojim su odgojiteljicama izradila vjenčiće za svoje sobe. Pričalo se o samom značenju tih svijeća koje simboliziraju Isusa koji je rekao: „Ja sam svjetlo života“. Nakon svake adventske nedjelje na njima su se s posebnim veseljem palile svjećice. U svakoj sobi odgojiteljice su izradile i adventske kalendare u kojima su se skrivali razni mali zadaci za djecu. Svakodnevnim otvaranjem tih poruka i izvršavanjem sitnih zadataka (npr. otpjevaj pjesmicu ili zagrli prijatelja) djeca su strpljivo brojala dane do Božića.

Uoči blagdana sv. Nikole djeca su naučila razne pjesmice i recitacije koje su izvela prilikom druženja sa svetim Nikolom i krampusom. Sveti Nikola darivao je djecu slatkim poklon paketima, a krampus, iako je unio malo straha među djecom, nije imao puno posla jer su sva djeca bila cijele godine jako dobra. Kroz razne likovne aktivnosti djeca su se izražavala na teme vezane uz Nikolinje, a u vjerskoj aktivnosti „Blagdan svetog Nikole“ čula su priču o životu tog sveca u kojemu su prepoznala plemenite osjećaje dobrote, darežljivosti i brige za drugoga.

Kako bi djeca u svojim sobama ukrasila boriće, izrađivala su ukrase od raznih materijala. Uoči Božića djeca su izradila čestitke i prigodne darove koje će nositi svojim obiteljima.

Djeca su na blagdan sv. Lucije posijala pšenicu te marljivo brinula o njoj zalijevajući je, a svakim danom su pažljivo promatrali kako raste i tome se jako veselili.

Kroz vjerske teme „Marija i anđeo“ i „Radujem se rođenju“ kod djece se nastojala pokazati vrijednost svakog rođenog djeteta i potpuno povjerenje u Božje planove.

U vrtićkom holu, djeca i odgojiteljice su zajedničkim snagama ukrasili božićno drvce te postavili štalicu sa Svetom obitelji. Na primjeru Svete obitelji djeca su prepoznala ljubav i brigu svojih roditelja prema njima, a time se kod djece poticao osjećaj pažnje, ljubavi, uzajamne pomoći i skromnosti kao najbolja priprema za blagdan Božića.

I za kraj… put kroz došašće bio je divan, ali najdivniji trenutak tek stiže…
„U tišini svete noći, On će k nama na svijet doći,
i tada će ljubav sama prebivati među nama.
Od blagosti svi će sjati, on će sebe za nas dati.
Zato neka ljubav sama uvijek bude među nama.“

 

DOŠAŠĆE – BOŽIĆ 2022.