Dječji tjedan u našem vrtiću

Dječji tjedan u našem vrtiću

Objavljeno, 6. listopada 2023.

Djeca u današnjem, suvremenom, svijetu odrastaju u izazovnom okruženju suočena s brojnim nesigurnostima zbog čega su im potrebni zaštita i poticaji odraslih. Djeci je važno omogućiti zdravo odrastanje te ih svakodnevno poticati na empatiju, samostalnost, odgovornost, jačanje samopouzdanja i razvoj socijalnih vještina. Potrebno ih je aktivno slušati i dati im priliku govoriti o temama koje se tiču njih samih; o njihovim pravima, potrebama i željama. Vođeni glavnim motom Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega“ djeci svih odgojnih skupina su kroz cijeli tjedan nuđeni razni poticaji, aktivnosti, pjesme, stihovi i priče. Odgojiteljice svih skupina približile su djeci njihova prava, ali i usmjerila pozornost prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu.

Djeca jasličkih skupina Dječji tjedan provela su u međusobnom upoznavanju, druženju i zajedničkoj igri na jasličkom igralištu. Odgojiteljice su svakodnevno čitale razne priče i slikovnice te puštale pjesmice o međusobnoj empatiji, zagrljajima, ljubavi i prijateljstvu. „Srčeka“ i „Bubamare“ okušala su se i u likovnom izražavanju pa su tako nastali lijepi radovi kojima su ukrasili panoe.

Mlađa odgojna skupina „Ribice“ Dječji tjedan obilježila je raznim kreativnim aktivnostima. Uz razgovor o dječjim pravima s odgojiteljicama su načinila plakat koji su zajedničkim snagama i ukrasila. „Ribice“ su zaključile da su osnovna dječja prava pravo na siguran i topli dom, ljubav, obitelj, igru i prijatelje te pravo na zdravu hranu i vodu. Uz razne slikovnice s djecom se razgovaralo o tome što za njih znači sreća, što najviše vole raditi s mamom, tatom i prijateljima u vrtiću. Neizostavne likovne radove s dječjim otiscima dlanova „Ribice“ su izložile na panou te tako dala svoj doprinos ovoj važnoj temi. Za kraj, djeca su se s odgojiteljicama uputila u kraću šetnju oko vrtića gdje su zajedno radila buketiće od cvijeća, što je u njima izazvalo veliko veselje i razigranost.

U „Cvjetićima“ su djeca kroz razgovor i prigodnu knjigu „Život kao moj“ stekla spoznaju o pravima koja im pripadaju te su došla do zaključka da imaju pravo na ljubav, obitelj, igru i prijatelje, siguran dom, zdravu hranu… Kroz igru i veselo druženje djeca su šarenim kredama na betonskom dijelu igrališta crtežima dočarala „što znači biti dijete“. Kod djece smo poticali zajedništvo, a izradivši zajednički cvijet naše skupine istaknuli smo da je svako dijete upravo kao latica bez koje cvijet ne bi bio potpun. Djeca su svakodnevno s veseljem formirala „krug prijateljstva“ u kojemu, držeći se za ruke, dijele ljubav i zajedništvo.

Djeca starije odgojne skupine „Leptirići“ kroz Dječji tjedan razgovarala su o djeci koja žive diljem svijeta. Uz poticajne fotografije, promatranje globusa, enciklopedija i prigodan UNICEF – ov film djeca su spoznala koja su njihova prava. Naučila su kako su sva prava povezana i jednako važna te da se moraju međusobno uvažavati i poštivati tuđa prava. O pravima na ljubav, igru, obitelj i dom djeca su se i likovno izražavala. Obilježili smo i Međunarodni dan starijih osoba. Djeca su se govorno izražavala i drugima predstavila svoje bake i djedove, ispričala kako provode svoje vrijeme s njima i što vole raditi. Za vrijeme likovnih aktivnosti djeca su crtala i od kolaža izrađivala likove svojih baka i djedova. Tjedan smo završili tjelovježbom i igrom na igralištu u mjesnom parku, a pogledali smo i kazališnu predstavu u našem vrtiću koja je djecu razveselila.