Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Objavljeno, 12. listopada 2023.

Početak listopada svake je godine posvećen Danima zahvalnosti za plodove zemlje i Danima kruha. Kroz priče, pjesme, recitacije i igrokaze djeca su cijeli tjedan učila kako se priprema kruh, koje vrste kruha postoje te koje su žitarice potrebne za nastanak brašna.

Različitim zajedničkim aktivnostima djeci se nastojalo približiti zajedništvo te važnost blagovanja i poštivanja narodnih običaja. Od najmlađe do najstarije odgojne skupine djeca su imala doticaj s namirnicama iz kojih su čak nastali i njihovi pekarski proizvodi. Tako su djeca imala prilike zamijesiti tijesto, ispeći i kušati vlastiti kruh od raznih vrsta žitarica. Aktivnostima miješanja i oblikovanja tijesta poticalo se na razvoj fine i krupne motorike. Pomoću stolno – manipulativnih igara, fotografija i ilustracija djeca su promatrala, prepoznavala i imenovala žitarice i pekarske proizvode te se likovno izražavala pomoću raznih didaktičkih materijala.  Svakodnevno se kroz različite vrste i sklopove aktivnosti djecu obogaćivalo novim spoznajama i znanjima o darovima jeseni.

Vrtićke odgojne skupine „Cvjetići“ i „Leptirići“ provele su poučne i zanimljive vjerske aktivnosti. Cilj je bio osvijestiti kod djece zahvalnost prema Bogu Stvoritelju upućujući ih na važnost kruha kao izvora života i potrebe međusobne solidarnosti s onima koji ga nemaju.

Vrtić je u četvrtak tradicionalno posjetio i vlč. Marijan Kovačić koji je nakon kratkog druženja, pjesme i recitacija blagoslovio kruh i peciva koja smo kasnije blagovali.

Cijeli smo tjedan svi uživali u bojama, oblicima, okusima i mirisima plodova i hrane!