Dan jabuka i kuhara

Dan jabuka i kuhara

Objavljeno, 21. listopada 2022.

Svake godine 20. listopada diljem svijeta obilježava se Svjetski dan jabuka i Svjetski dan kuhara. U vrtiću su stoga nizom aktivnosti obilježeni ti zanimljivi dani.

Jabuke i kuhari bili su tema priča koje su djeca slušala, pjesama koje su pjevala te motivi likovnih radova. Raznim prigodnim aktivnostima – igrokazima, edukativnim crtanim filmovima, slikovnicama te zanimljivim didaktičkim poticajima na jako zanimljiv način su obilježili te dane. S djecom se razgovaralo o izgledu, bojama, teksturi i okusima jabuke te zašto je ona dobra za zdravlje. Isto tako razgovaralo se puno i o kuharskom zanimanju, što je sve kuharu potrebno za rad, što kuhar zna pripremiti za jelo te što je zdrava, a što nezdrava hrana. Djeca su se složila da je to vrlo zahtjevno zanimanje te za njega treba puno strpljenja i ljubavi.

Doprinos obilježavanju Dana jabuka i kuhara dali su i vrtićki kuhari Damir Stepić i Marina Cvetković koji su u suradnji s djecom mlađe i srednje odgojne skupine i uz pomoć odgojiteljica izradili ukusne voćne ražnjiće, savijače od jabuka te druge slatke delicije. Glavna kuharica Mirjana Muić je sve budno pratila i pomogla u završnim kuharskim radovima te pečenju slasne savijače.

U starijoj odgojnoj skupini djeca su pomoću istraživačko – spoznajnih aktivnosti proučavala jabuku u raznim vrstama tekućine, proučavala sve njezine blagodati, a nakon toga zasukali su rukave i sami sebi napravili finu slatku tortu od jabuka. Organizirali su radionicu gdje im je u pomoć stigao kuhar Ivan Marčinko, otac dječaka Davida iz skupine, koji je uvelike doprinio i upotpunio dječje spoznaje o jabuci kao i o voću općenito. Pokazao im je što se sve može od voća i povrća napraviti da ono izgleda što ukusnije i primamljivije. Posebnom „carving“ tehnikom, vještinom dekorativnog rezbarenja voća i povrća približio im je zdrave namirnice na jedan poseban način. Djeca nisu mogla sakriti oduševljenje, a koliko je djeci bilo zanimljivo i zabavno govori činjenica da su pojeli sve voće koje im je bilo servirano na takav način. Bravo za tatu Ivana i hvala mu na dolasku!