Adventsko vrijeme u našem vrtiću

Adventsko vrijeme u našem vrtiću

Objavljeno, 22. prosinca 2021.

Proteklih nekoliko tjedana u našem vrtiću zavladao je duh mira, radosti, zajedništva, ljubavi, nade i prijateljstva.
Djeca svih odgojnih skupina sa svojim su se odgojiteljicama zaista potrudila da nam ovo teško vrijeme pandemije ne poremeti pravi duh Božića te su se kroz cijelo adventsko vrijeme pripremali za veliki blagdan koji nas očekuje. Svakodnevno su puno razgovarali, kreativno se izražavali, slušali prigodne pjesmice i priče radosno iščekujući Isusovo rođenje.
Uvod u vrijeme došašća, u vrtićkim odgojnim skupinama, bila je vjerska aktivnost “Krist Kralj” kroz koju se djeci nastojalo približiti prihvaćanje Isusa kao svoga Kralja i Kralja svega stvorenoga. Djeca su tako uživala u izradi kruna i imitativnoj igri kralja.

Kroz vjersku aktivnost “Zajedno oko adventskog vijenca” je započelo vrijeme u kojem se paljenjem svijeća broje tjedni do Božića. Svaka odgojna skupina napravila je svoj adventski vjenčić, a jedan zajednički krasio je hol vrtića i svakog nas dana podsjećao na vrijeme u kojem se nalazimo.

Kao i svake godine najviše veselja u vrtić je unio dragi sv. Nikola koji je darivao djecu slatkim poklonom. Djeca su kroz vjersku aktivnost u liku sv. Nikole biskupa i sveca mogli prepoznati plemenite osjećaje dobrote, darežljivosti i brige za drugoga. Blagdan svetog Nikole obilježili su i kroz razne likovne i glazbene aktivnosti.

Djeca su se posebno veselila i svakodnevnom otvaranju novih zanimljivih poruka i zadataka koje su “sakrivali” adventski kalendari.

U vjerskoj aktivnosti uz blagdan svete Lucije djeci se nastojalo približiti i najaviti rođenje Isusa potičući ih da oko sebe šire ljubav i dobrotu. Djeca su tradicionalno posadila pšenicu u posudice uz razgovor o običaju sijanja pšenice, značenju imena Lucija i svjetla u našem životu.

U ovo predblagdansko vrijeme u svakoj sobi je vladalo pravo veselje uz zvukove prigodnih pjesama, a u takvim zabavnim pripremama i iščekivanju Božića djeca su izradila prekrasne božićne ukrase kojima su ukrasili svoje sobe, ali i prostor cijelog vrtića. Isto tako su za sve naše prijatelje vrtića, a i za svoje najmilije izradili prigodne božićne čestitke.

Vrijeme adventa djeca su upotpunila i zaokružila kićenjem borova u svojim sobama, ali i velikih borova na hodnicima.

Djeca starije skupine “Leptrići” su pak na kraju ovog adventskog razdoblja snimila prekrasnu video čestitku uz lijepe stihove i svima omiljenu pjesmicu “Djetešce nam se rodilo”.

Svim ovim aktivnostima smo kod djece poticali empatiju, prijateljstvo i zajedništvo te se trudili stvoriti ugodno i toplo ozračje u kojem se djeca osjećaju voljeno i prihvaćeno.