Advent u našem vrtiću

Advent u našem vrtiću

Objavljeno, 21. prosinca 2020.

U našem su se vrtiću, kroz vrijeme adventa, odvijale različite aktivnosti kojima smo djeci, ali i roditeljima željeli približiti radost iščekivanja Isusova rođendana. To nam je najljepše vrijeme u godini, vrijeme zajedništva i iščekivanja Božića.

Ove godine, zbog epidemioloških mjera, nismo održali božićne radionice s roditeljima, ali bili smo vrijedni i proveli mnoštvo raznih aktivnosti po skupinama. Na samom početku adventa izradili smo adventski vijenac, čije smo svijeće palili svaki tjedan do Božića, a posebno veselje izazvalo je kićenje velikog bora u našem holu.

A kako je vrijeme adventa proteklo po skupinama pročitajte u nastavku.

“Srčekima” je ovo prvi “vrtićki advent” kojega su započeli paljenjem svjećica. Dočekali su i najdražeg sveca, sv. Nikolu bojanjem čizmica. Posebno su ih se dojmile božićne slikovnice koje su s veseljem listali. Veselo je bilo i prilikom kićenja bora. Ukrase za bor u obliku zvijezda izrađivale su odgojiteljice dok su ih vrijedna dječica lijepila. Božić dočekuju likovnim izražavanjem kroz radove imele, borića i božićnih patuljaka.

Kroz razne likovne, glazbene i istraživačke aktivnosti te kroz priče i didaktiku “Bubamare” su također obilježavale vrijeme do Božića. Započeli su s adventskim aktivnostima izrađujući vjenčiće i kalendare. Blagdan svetog Nikole obilježili su kroz razne likovne aktivnosti upotrebljavajući likovne tehnike i materijale poput tempera, pastela, ljepila. Kroz razne prigodne nikolinjske pjesmice i slikopriču o sv. Nikoli pripremali su se za dolazak djeci najdražeg sveca te su trebali biti dobri kako bi im sv. Nikola donio mnogo lijepih poklona. Prema svojim mogućnostima uspješno su izrazili što bi željeli dobiti u čizmicu. Aktivnosti su nastavili izrađujući razne božićne ukrase i radove poput zvončića, kuglica, anđela, borića, sobova, ukrasa za bor i sijanja pšenice. Sjetili su se i svojih najmilijih za koje su izradili prigodnu čestitku i poklončić.

“Ribice” pak s veseljem čekaju Božić kroz otvaranje poruka na adventskom kalendaru koje za djecu kriju razne zadatke i aktivnosti. Kako bi stvorili pravi blagdanski ugođaj okitili su bor u svojoj sobi, pjevali božićne pjesmice i sijali božićnu pšenicu, a i njihove likovne aktivnosti poput kuglica i borića povezane su uz temu Božića.

U predblagdansko vrijeme u kojem se željno iščekuje rođenje Isusa i slavlje Božića, mješovita odgojna skupina “Cvjetići” imala je mnoštvo aktivnosti kroz koje se pripremala za dolazak Božića.
Uvod u vrijeme došašća bila je vjerska aktivnost “Krist Kralj” kroz koju se djeci nastojalo približiti prihvaćanje Isusa kao svoga Kralja i Kralja svega stvorenoga. Djeca su tako uživala u izradi kruna i imitativnoj igri kralja.
Adventskim kalendarom i čitanjem poruka tj. malih zadataka za djecu započelo je brojanje dana do Božića. Kroz vjersku aktivnost “Zajedno oko adventskog vijenca” također je započelo vrijeme u kojem se paljenjem svijeća broje dani do Božića. Tako su djeca zajedno s odgojiteljicom izradila svoj adventski vjenčić kojeg su ukrasila prethodno izrađenim nakitom od tijesta.
Kao i svake godine najviše veselja u vrtić je unio dragi sv. Nikola koji je darivao djecu slatkim poklonom. Djeca su kroz vjersku aktivnost u liku sv. Nikole biskupa i sveca mogli prepoznati plemenite osjećaje dobrote, darežljivosti i brige za drugoga.
U vjerskoj aktivnosti uz blagdan svete Lucije djeci se nastojalo približiti i najaviti rođenje Isusa potičući ih da oko sebe šire ljubav i dobrotu. Djeca su tradicionalno posadila pšenicu u posudice uz razgovor o običaju sijanja pšenice, značenju imena Lucija i svjetla u našem životu.
U zabavnim pripremama i iščekivanju Božića djeca su izradila nakit od tijesta i papira za svoju božićnu jelku te su uživala i u izradi božićnih čestitki kojima će razveseliti svoje bližnje. Bilo je tu i mnoštvo drugih kreativnih uradaka poput borića, zvončića, vjenčića, kuglica kojima se ukrasio prostor sobe i hodnika. Ovo predblagdansko vrijeme djeca su upotpunila i zaokružila kićenjem božićne jelke.

U “Leptirićima” je proveden niz aktivnosti pomoću kojih se stvaralo ugodno predblagdansko ozračje, ozračje zajedništva, pripadanja, međusobne povezanosti, prijateljstva. Kao najstarija skupina, bili su jako vrijedni i svoje su likovno blagdansko putovanje započeli izradom mozaik adventskog vijenca od kolaža te su svaki ponedjeljak obojali po jedan plamen svijeće. Oko onog pravog vijenca okupljali su se svaki ponedjeljak da bi upalili svijeću i izmolili molitvu. Ono što je djecu posebno veselilo je svakodnevno otvaranje adventskog kalendara koji sadrži neki zadatak poput “Pospremi sobu!”, “Slušaj božićne pjesme”, “Provedi dan bez slatkiša” i sl.
Dočekali su i najdražeg sveca, dozvali su ga jednom posebnom predstavom “Budi i ti sveti Nikola”. Uz ilustracije i bojanje čizmica uspjeli su “zaraditi” i poklone.
Bojanjem kutija i cigli koje su sastavili u kamin, ukrasili su predsoblje, a na kamin su stavili kućice koje su prethodno obojili.
Uoči blagdana sv. Lucije posadili su pšenicu te svakog dana pomno pratili njezin napredak, a kratkim su razgovorom saznali tko je zapravo bila sveta Lucija.
U sobi je svaki dan vladala prava božićna atmosfera. Uz zvukove prigodnih pjesama izrađivala su se prava mala umjetnička djela – božićne zvijezde, kuglice, borići, rezale su se trakice, kuglice, bojali grafomotorički borovi, izrađivale čestitke i crtala pisma, kitio bor u sobi i onaj veliki u hodniku vrtića. Za kraj ovog adventskog razdoblja snimili su još jednu predstavu u kojoj su prikazali Isusovo rođenje.

Naši predškolci su prošetali i mjestom te uz poštivanje epidemioloških mjera posjetili drage prijatelje vrtića donoseći im čestitke i poklončiće kao znak pažnje i zahvale. Svojim dolaskom razveselili su općinskog načelnika i djelatnike Općine, svećenika i časne sestre koje su obradovali i pjesmom. Obišli su i turistički ured, knjižnicu, ljekarnu, knjižaru, vatrogasce, a na kraju su posjetili i obitelj Gregar koja je i ove godine donirala veliki bor za naš vrtić.

I na kraju možemo reći da smo se zajedničkim snagama zaista potrudili da nam ovo teško vrijeme pandemije ne poremeti pravi duh Božića te smo svakodnevno puno razgovarali, kreativno se izražavali, slušali prigodne pjesmice i priče radosno iščekujući Isusovo rođenje.