Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige

Objavljeno, 2. travnja 2024.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine 2. travnja u cijelome svijetu. Prilika je to i za obilježavanje rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi“. Svake se godine bira druga država koja će biti pokrovitelj Međunarodnog dana dječje knjige. Ove je godine pokrovitelj Japan uz temu „Preploviti mora na krilima mašte“.

Svjesni važnosti knjige za kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj djece i u našem smo vrtiću obilježili ove događaje u suradnji s Narodnom knjižnicom Virje. Knjižničarka Ivanka pokazala nam je nešto vrlo zanimljivo – kamišibaj! Naučili smo da kamišibaj znači umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na malenoj drvenoj pozornici. Podrazumijeva interakciju govora i slike te potječe iz dalekog nam Japana. Papirnato kazalište ili kazalište iz kofera vještina je tradicijskog pripovijedanja. Nekada su u Japanu postojali pripovjedači koji su putovali biciklom i prodavali slatkiše. Kada su djeca kupila slatkiše, poslušala su kamišibaj. Jako nam se svidio kamišibaj koji je pripremila knjižničarka. Pomno smo slušali i gledali ovo zanimljivo japansko kazalište. Slušajući priču razvijali smo maštu i „ušli“ u drugi svijet.

Osim što smo naučili što je to kamišibaj, uživali smo i u likovnoj radionici. Japanska tradicija njeguje kintsugi, što znači „zlatni spojevi“ ili „zlatni popravak“. Kintsugi je drevno japansko umijeće popravljanja slomljene keramike. Keramika se spaja pomoću zlata, ostavljajući jasno vidljive tragove obnove što je simbol krhkosti, snage i ljepote. Bojali smo vodonošine vrčeve i spajali crteže na japanski kintsugi način. Bili smo vrlo kreativni i maštoviti!