Sukladno Pravilniku o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani i drugim zakonskim odredbama o hrani, subjekti u poslovanju s hranom dužni su informirati potrošače o prisutnosti alergena u hrani koju poslužuju.

Vodič za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani spominje prisutnosti 14 alergena koji su najčešće prisutni u konzumiranoj hrani koja se poslužuje: žitarice koje sadrže gluten, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba, rakovi, kikiriki, soja, orašasto voće, celer, gorušica, sezam, sumporni dioksid, lupina, mekušci.

Roditelji koji su prepoznali alergije na hranu kod svoje djece dužni su o tome obavijestiti odgojitelje kako bi im se osigurala prikladna prehrana za vrijeme boravka u vrtiću.

Alergija na hranu svakodnevna je pojava kod nas i u svijetu, a u 30% populacije je nasljedna. Uočavajući nove i neobične pojave kod djece koje upućuju na alergije i uspoređujući ih s aktualnim jelovnikom možemo lakše i na vrijeme otkriti uzroke alergije.

Ukoliko na jelovniku primijetite hranu koja sadrži tvari koje izazivaju alergiju kod Vašeg djeteta molimo obavijestite ravnateljicu i odgojiteljice djeteta. Jelovnici se sastavljaju mjesečno i svaki tjedan se mijenjaju u kutiću za roditelje i na službenoj web stranici vrtića.